Džudžević: Počastvovan sam od Allaha što sam 22 godine služio svome narodu

U skladu sa jednom misli čuvenog engleskog filozofa Frnansisa Bekona: Da možemo koliko znamo, ili koliko znamo-toliko možemo, prije svega bih čestitao svim Bošnjakinjama i Bošnjacima Sandžaka nacionalnu himnu. Himna sandžačkih Bošnjaka je kruna u procesu zaokruživanja samoidentifikacije i obnove nacionalnog i kulturnog identiteta bošnjačkog naroda u Srbiji. Ona je izraz našeg znanja, kompentencija i kapaciteta. To je bilo naše pravo i obaveza.

Ono što je obaveza države sadržano je u Bošnjačkoj rezoluciji u deset poglavlja, od prava na uživanje kolektivnih identitetskih prava garantovanih Ustavom, zakonima i standardima Evropske unije preko usaglašavanja nacionalnog sastava policije, sudstva i tužilaštva i drugih javnih službi u sandžačkim gradovima do prava građana Sandžaka na regionalnu autonomiju.

Mi smo izdali i Proglas bošnjačkom narodu i građanima Sandžaka kao praktično uputstvo na koji način da natjeramo državu Srbiju da ispravi greške koje čini prema bošnjačkom narodu i kao uputstvo bošnjačkim strankama i izbornim listama da u predizbornoj kampanji i poslije izbora javnim protestima, peticijama i demonstracijama skrenu pažnju državi na ove probleme i ponude rješenja. Bošnjačka rezolucija koju je Bošnjačko nacionalno vijeće usvojilo 1. marta 2012. godine nudi rješenja i dobra je platforma za sve probleme u Sandžaku.

Bošnjačko nacionalno vijeće će sve svoje kapacitete i resurse staviti u službu pobjede izborne liste „SDA Sandžaka-dr. Sulejman Ugljanin“ jer su ta stranka i lično gospodin Ugljanin pokretači bošnjačkog preporoda koji je počeo 29. jula 1990. godine. Ovo činimo na isti način kao što su šest nacionalnih vijeća u Vojvodini podržali izbornu listu DS-a Borisa Tadića ili Mađarsko nacionalno vijeće koje je podržalo izbornu listu Saveza vojvođanskih Mađara.

Obaveza je i amanet SDA Sandžaka da vrati Bošnjake sistemu vrijednosti koji u političkom smislu znači model srednjeg puta: ni mnogo lijevo ni mnogo desno i koji odražava političku filozofiju koja je u skladu sa bošnjačkom tradicijom, vjerom i kulturom.

Izražavam čvrsto uvjerenje da će Bošnjačka himna kao i nacionalna zastava sandžačkih Bošnjaka biti naš doprinos bošnjačkom ujedinjenju i postizanju nacionalnog konsenzusa unutar bošnjačkog nacionalnog korpusa.

Počastvovan sam od Allaha što sam 22 godine služio svom narodu. Imam nadu da pri tome nijesam svjesno nikome nanio nepravdu. Sretna nam bila nacionalna himna i pjevajte je ponosno i prkosno.

Hvala lijepo!

(Tekst obraćanja predsjednika Vijeća Esada Džudževića na promociji himne sandžačkih Bošnjaka)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.