Džudžević Erdoganu: Vaša pobjeda je oslonac i podrška muslimanima u svijetu

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević uputio je pismo podrške Redžepu Tajipu Erdoganu, povodom izbora koji će se održati 10. augusta 2014. godine, na kojima građani na direktan način, po prvi put u modernoj historiji Turske, biraju predsjednika države. U pismu se kaže:

“Ovim putem želim da Vam u ime bošnjačkoga naroda, Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sandžaka i u svoje lično ime, uputim podršku povodom izbora koji će se održati 10.avgusta 2014.godine, na kojima, po prvi put u modernoj historiji Turske, građani na direktan način biraju predsjednika države.

Vaša pobjeda će značiti pobjedu snažne Republike Turske, koja je garant političke stabilnosti i ekonomskog razvoja balkanskih država i naroda, a naročito Bosne i Bošnjaka u Sandžaku. Sandžački Bošnjaci osjećaju Tursku kao svoju zemlju zaštitnicu u skladu sa međunarodnim pravom i da dijele radost zbog njenog uspona i demostracije osmanlijske tolerancije i velikodušnosti.

Poštovani gospodine Erdogane, nakon izbora, kao predsjednik koji je prvi put izabran na neposredan način, Vaša podrška i izgovorena riječ povodom tragičnih događaja u Gazi i drugim područjima, značit će još čvršći oslonac svim muslimanima u svijetu.

Bošnjake u Sandžaku s bratskim turskim narodom vezuju neraskidive historijske i kulturne veze i Vaša pobjeda će biti poruka da su za Bošnjake u Srbiji od životnog interesa dobri trilateralni odnosi između Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine. Bošnajci u Srbiji i Sandžaku su most saradnje između Srbije i Turske.

Na kraju želim da izrazim, još jednom, zadovoljstvo što Vam je Bošnjačko nacionalno vijeće prošle godine dodijelilo najviše priznanje BNV – ZLATNU PLAKETU, zbog izuzetnog doprinosa u uspostavljanju i razvijanju saradnje i dobrih odnosu između Republike Srbije i Republike Turske, čime je data podrška poboljšanju položaja i ostvarivanja prava bošnjačkog naroda u Republici Srbiji”, kaže se u pismu Džudževića upućeno Erdoganu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *