Džudžević primio predstavnika Ambasade Velike Britanije

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević primio je danas u Glavnom uredu Vijeća Jamesa Moora, prvog sekretara za politička pitanja Ambasade Velike Britanije u Beogradu.

Predsjednik Vijeća izrazio je zadovoljstvo pomakom koji je ova Vlada Republike Srbije napravila kada je ostvarivanje prava bošnjačke nacionalne zajednice u pitanju, naročito uvođenjem nastave na bosanskom jeziku u obrazovno-vaspitnim ustanovama u Sandžaku. Međutim, istakao je da u praksi to ne funkcioniše na najbolji način.

Džudžević je govorio i o Nacrtu zakona o izmjenama i dopumana Zakona o nacionalnim savjetima nacionalnih manjina gdje je istakao da u zakonu treba precizno definisati status nacionalnih vijeća i njihovo finansiranje. On je obavijestio Moora da se zalaže za njihovu dalju depolitizaciju i proširenje mogućnosti da u Izvršni odbor uđu i nezavisni stručnjaci.

Moore je upoznao Džudževića da je ovo njegova šesta posjeta Sandžaku i da je izrazio interesovanje o ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava Bošnjaka u Srbiji u kontekstu približavanja evropskog puta Srbije.

Prvi sekretar za politička pitanja britanske ambasade istakao je njegovo zapažanje da Srbi u Sandžaku žele da Bošnjaci ostvare svoja prava kako bi situacija u Sandžaku bila povoljnija i za njihovu zajednicu.

Sastanku su prisustvovali Šef Glavnog ureda Vijeća Samer Jusović, koordinator za obrazovanje Aida Smajović, koordinator za kulturu i informisanje Semir Gicić i Vladan Avramović, savjetnik za politička pitanja u ambasadi Velike Britanije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *