Džudžević: Prljave igre sa pravima Bošnjaka

Predsjednik Izvršnog veća Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević kaže da je krajnje vrijeme da država sazove konstitutivnu sjednicu tog vijeća.

On je pozvao Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samupravu da hitno sazove konstitutivnu sjednicu Bošnjačkog nacionalnog vijeća na osnovu rezultata izbora od prošle godine.

Džudžević, naime, smatra da se samo na taj način može prevazići vakuum koji, kako je rekao, ne odgovara ni državi ni Bošnjacima.

On je na konferenciji za novinare sadašnje ponašanje države nazvao “prljavom igrom”, jer nepriznavanjem nijednog vijeća ona, kako je rekao, sebi stvara alibi za zaustavljanje, odnosno neostvarivanje bošnjačkih prava u skladu sa Ustavom i zakonima.

Zato je neophodno pozvati 17 vijećnika Bošnjačke kulturne zajednice, čiju je listu predvodio Muamer Zukorlić, 13 vijećnika Bošnjačke liste, na čijem je čelu bio Džudžević i pet vijećnika sa liste Bošnjačkog preporoda, bliskoj ministru i osnivaču Sandžačke demokratske partije Rasimu Ljajiću, smatra Džudžević.

Bošnjačka lista i Bošnjački preporod su bojkotovali konstitutivnu sjednicu koju je resorno ministarstvo sazvalo za jul prošle godine, nakon čega je Zukorlić, uz podršku dva vijećnika sa liste Preporoda, konstituisao vijeće koje država, međutim, ne priznaje.

Nedavno je i lider koalicije Bošnjačka lista za evropski Sandžak takođe, tražio da resorno ministarstvo zakaže konstitutivnu sjednicu na osnovu izbornih rezultata iz prošle godine.

U Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samopuravu nisu, međutim, željeli tada da komentarišu taj Ugljaninov poziv.

Džudžević je napomenuo da sada država ne priznaje aktuelni saziv BNV-a, niti želi da konstituiše novi, a ne želi, dodao je, ni da raspiše ponovljene izbore.

“Država je došla u vrlo lagodnu poziciju da ove tri činjenice koristi kao alibi kojima onemogućava ili zaustavlja ostvarivanje bošnjačkih prava zagarantovana Ustavom i zakonima”, rekao je Džudžević.

Kada je riječ o popisu stanovništva, Džudžević je rekao da, ako bi se on smatrao činom građanske lojalnosti prema Srbiji, onda Bošnjaci ne bi imali nijedan jedini razlog da se odazovu tom popisu.

“Međutim, BNV je građane pozvao na popis, jer smatramo da smo pozvani da time podižemo kapacitet i otvaramo mogućnost za deblokiranje procesa koji je doveo do ozbiljne povrede garantovanih prava Bošnjaka”, rekao je Džudžević . Popis je, smatra Džudžević, dobra prilika da se taj proces deblokira u korist Bošnjaka, ali i države koja želi da se legitimiše kao kandidat za članstvo u Evropskoj uniji.

Izvor: TANJUG

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.