Džudžević: Raspisati izbore za BNV

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Esad Džudžević izjavio je danas da su se pobjedom SDA i koalicije okupljene oko Sandžačke demokratske partije u Novom Pazaru stekli uslovi za deblokadu ostvarivanja prava Bošnjaka u Srbiji.

Džudžević je na konferenciji za novinare ocjenio da to pokazuje da je stvoren društveni i politički ambijent u državi da Bošnjaci mogu u potpunosti da ostvaruju svoja kolektivna identitetska prava koja su garantovana ustavom i zakonom.

“To je dobra vest ne samo za bošnjačku nacionalnu manjinu, već i za čitavu državu, jer je ostvarivanje prava Bošnjaka od najvišeg državnog interesa Srbije, koja je kandidat za članstvo u EU”, poručio je Džudžević.

Esad Džudžević je predložio da odmah po konstituisanju novog republičkog parlamenta i izbora vlade budu raspisani izbori za novi saziv BNV-a, što će, kako je rekao, voditi postizanju unutarbošnjačkog konsenzusa i ojačati legitimitet tog tela i njegov kapacitet za ostvarivanje partnerske uloge između manjinske zajednice i resornih ministarstava.

Predsjednik BNV-a je naveo da je vrijeme “lijevih i desnih” ekstremizama prošlo, a da izborna pobjeda koalicije DS, SDA i Sandžačke demokratske partije u Novom Pazaru pokazuje da ni kod građana Sandžaka više ne prolaze ekstremističke ideje.

“Ekstremna vjersko-desničarska opcija Muamera Zukorlića doživela je totalni izborni debakl u samom Sandžaku”, rekao je Džudžević.

Esad Džudžević takođe smatra da neprelazak cenzusa SRS-a predstavlja ohrabrenje za bošnjačku nacionalnu zajednicu. On je ocjenio i da je “fenomen Zukorlić” vlastima služio kao alibi za nepoštovanje manjinskih prava bošnjaka u Sandžaku.

Džudžević je najavio da će se nastavni programi i planovi koje je taj savet pripremio od nove školske godine primenjivati u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama u onim opštinama u kojima je bosanski jezik u službenoj upotrebi.

On je naveo da je riječ o opštinama Novi Pazar, Sjenica, Tutin i Prijepolje, a istakao je da bosanski jezik u službenu upotrebu treba da bude uveden i u opštini Priboj, ali da lokalna vlast već šest godina odbija da to učini. Dodao je da to po zakonu mora da bude učinjeno ukoliko nacionalna manjina čini najmanje 15 odsto stanovništva, a da Bošnjaka u Priboju živi oko 17 odsto…

Programi i planovi su, kako je rekao, dobili zeleno svjetlo nacionalnog prosvjetnog savjeta poslije današnjeg sastanka predstavnika Vijeća sa predstavnicima Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja Ministarstva prosvjete.

Džudžević je istakao da su ti planovi i programi tri i po godine bili u fioci, iako su pripremljeni u skladu sa zakonom o nacionalnim savjetima nacionalnih manjina.

On je istakao da će se deblokadom ostvarivanja prava na obrazovanje deblokirati čitav proces ostvarivanja kolektivnih identitetskih prava.

Izvor: rts.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.