Džudžević uputio čestitke Komšiću i Izetbegoviću povodom Dana nezavisnosti BiH

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević uputio je čestitke predsjedavajućem Predsjedništva BiH Zeljku Komšiću i bošnjačkom članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. U pismu Džudževića upućenom Izetbegoviću se kaže:

“Građani Bosne i Hercegovine su prije 22. godinu izabrali nezavisnost na referendumu održanom 29. februara i 1. marta, 1992. godine, preko 66 posto građana BiH svih nacionalnosti odlučilo se za suverenu, nezavisnu, samostalnu i cjelovitu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih naroda i građana.

Uspješnim otporom građana Bosne i Hercegovine agresiji i zalaganjem Vlade Bosne i Hercegovine za multietničku i demokratsku državu ravnopravnih naroda, BiH je očuvala svoj državnopravni i historijski kontinuitet.

Tim povodom, u svojstvu predsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Srbiji, kao i u svoje lično ime, Vama i svim građanima Bosne i Hercegovine, čestitam Dan nezavisnosti.

Ovaj izuzetno važan dan u novijoj historiji Bosne i Hercegovine, obavezuje sve da daju svoj puni doprinos u daljem razvoju, jačanju i izgradnji države, na dobrobit svih njenih građana.

Polazeći od činjenice da su sandžački Bošnjaci dio bošnjačkog nacionalnog korpusa, sa Bosnom i Hercegovinom kao matičnom državom i svojom otadžbinom, Bošnjačko nacionalno vijeće se zalaže za princip reciprociteta položaja i prava Bošnjaka u Srbiji u odnosu na položaj i prava Srba u Bosni i Hercegovini.

Još jednom, Vama, Vašoj porodici, saradnicima i svim građanima Bosne i Hercegovine želim sretan praznik Dan nezavisnosti”, kaže se u pismu predsjednika Vijeća upućenom Bakiru Izetbegoviću.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.