Džudžević uputio pismo Mahmutoviću povodom izgradnje MC “Hadžet”

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević uputio je pismo gradonačelniku Novog Pazara Mehu Mahmutoviću u kome se, između ostalog, kaže:

„Bošnjačko nacionalno vijeće je na posljednjoj sjednici Izvršnog odbora prihvatilo prijedlog, stručne komisije za utvrđivanje najboljeg idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja da najbolje idejno rješenje bude rad pod šifrom “Hadžet 12”, diplomiranog inžinjera arhitekture Faruka Hadžića iz Sarajeva.

Cilj konkursa bio je izrada najkvalitetnijeg idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja za izgradnju spomen obilježja nevinim žrtvama poslijeratne represije koji su ubijeni na mjestu “Hadžet” u Novom Pazaru u periodu od 1944. do 1946. godine. Također, memorijalni centar „Hadžet“ će svjedočiti o žrtvama poslijeratne represije, kao i opominjati buduće generacije o izuzetnoj važnosti čuvanja mira i suživota na našim prostorima. Smatramo da će postavljanjem memorijalnog centra biti simbolički ispravljena nepravda prema velikom broju nevino stradalih ljudi i njihovim porodicama.

U predhodnom dopisu, također, smo Vam predložili da Grad Novi Pazar učestvuje u izgradnji Memorijalnog centra „Hadžet“ i time što će obezbijediti pravne i tehničke uslove i ustupiti prostor koji obuhvata dio Katasterske parcele broj 5479/1 i Katasterske parcele broj 5480 i 5481 na potezu pete mjesne zajednice na Hadžetu, (na mjestu gdje se nalazi tzv. baraka pete mjesne zajednice), za njegovu izgradnju, a Bošnjačko nacionalno vijeće će nastojati da obezbijedi finansijska sredstva neophodna za izgradnju ovog memorijalnog centra. Ovim povodom tražim da, u što skorijem roku, primite delegaciju Vijeća”, kaže se, između ostalog, u pismu predsjednika Vijeća Esada Džudževića upućeno gradonačelniku Novog Pazara Mehu Mahmutoviću.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.