Džudžević više neće učestvovati u radu Narodne Skupštine Srbije

Narodni poslanik Bošnjačke liste i predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Esad Džudžević uputio je danas pismo Slavici Đukić Dejanović, predsjednici Narodne skupštine Republike Srbije, u kome se, između ostalog, kaže:

„Obavještavam Vas da od danas više neću aktivno učestvovati u radu Narodne skupštine Republike Srbije i da kao Narodni poslanik Bošnjačke demokratske stranke Sandžaka do dalje, zamrzavam svoj status poslanika parlamentarne većine.

Razlozi za ovakvu moju odluku su sljedeći:

Naime, dana 13. jula 2011. godine do sada nepoznati počinioci na parkingu na Novom Beogradu, izmasakrirali su gume na službenom autu Bošnjačkog nacionalnog vijeća, koji povremeno koristim posljednjih 9 godina. Automobil je bio vidno obilježen naljepnicom Narodne skupštine i bošnjačkom nacionalnom zastavom na retrovizoru.

Ovakav čin smatram otvorenom prijetnjom i odgovorom državnih vlasti na moje uporno traženje i insistiranje na poštovanju ustavnih i zakonskih prava i sloboda sandžačkih Bošnjaka u Srbiji.

O ovome sam u više navrata govorio u Narodnoj skupštini, upozoravao predsjednika Vlade i resorne ministre, kao i političku i stručnu javnost u našoj zemlji.

Takav odnos državnih vlasti prema Bošnjacima je, u skladu sa zakonom (definisan kao zaustavljanje i onemogućavanje korišćenja Ustavom i zakonom garantovanih prava sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji, Dokumenta 2009-2011).

O tome, na argumentovan i dokumentaran način govori knjiga „ZAUSTAVLJENI PROCES ostvarivanja prava sandžačkih Bošnjaka u Srbiji“ koja je ovih dana izašla iz štampe i upućena na više stotina adresa u zemlji i inostranstvu, između ostalih i Vama, kao i Narodnim poslanicima svih poslaničkih grupa.

Podsjećam Vas, da ste po Ustavu i zakonu obavezni da se brinete i štitite ljudska i manjinska prava svih građana, pa i sandžačkih Bošnjaka u Srbiji. Očekujem od Vas da učinite sve što je u Vašoj nadlježnosti da pripadnici bošnjačke nacionalne zajednice u Srbiji, nastave da ostvaruju svoja ustavna i zakonska prava, kao i da insistirate na otkrivanju i kažnjavanju nalogodavca i počinioca napada na moj integritet i sigurnost u Beogradu.

Do tada, ja ću, kao narodni poslanik obavljati svoje zakonske obaveze i posvetiti se radu sa građanima na terenu u Sandžaku.“

Kaže se u pismu Esada Džudževića upućenom predsjednici Narodne skupštine Republike Srbije, Slavici Đukić Dejanović.

U Novom Pazaru, 14.07.2011.godine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.