Džudžević: Zastava simbol opstajanja Bošnjaka

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Esad Džudžević rekao je sinoć u Novom Pazaru da su Bošnjaci u Sandžaku kroz historiju gradili svoj nacionalni identitet na bazi bogate historije, kulturne baštine i tradicije, na kojoj su odgajane brojne generacije njihovih predaka.

Džudžević je na svečanosti obilježavanja Dana bošnjačke nacionalne zastave rekao da je ta zastava svih ovih godina bila i ostala simbol nacionalnog identiteta i opstajanja Bošnjaka na ovim prostorima.

Na ceremoniji proslave kojoj su prisustvovali predsjednički kandidat Boris Tadić, ministri Sulejman Ugljanin i Rasim Ljajić i predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, podignuta je zastava, uz intoniranje himne sandžačkih Bošnjaka.

Džudžević je rekao da je današnji praznik simbol bošnjačke vezanosti za Bosnu i Hercegovinu, simbol bošnjačkog evropskog opredjeljenja i orijentacije.

“Ove godine ovaj najveći bošnjački praznik obilježavamo u duhu mira, stabilnosti, sigurnosti i manifestacije nacionalnog konsenzusa, tolerancije, principa različitosti svih koji žive na ovim prostorima”, rekao je Džudžević.

On je podsetio na Rezoluciju o položaju i ostvarivanju prava bošnjačkog naroda u Srbiji, dokument u kome su sažeti svi bošnjački zahtevi na planu potpunije nacionalne afirmacije I ostvarenja pojedinačnih i kolektivnih nacionalnih prava.

Džudžević je ocjenio da je kandidat za predsjednika Srbije Boris Tadić učinio mnogo na demokratizaciji zemlje, njenom evropskom putu, kao i na afirmaciji nove manjinske politike.

“Iskreno vjerujem i očekujem od Tadića da će se kao budući predsjednik Srbije maksimalno založiti za pokretanje mehanizama za implementaciju bošnjačke rezolucije i ostvarenju potpune ravnopravnosti Bošnjaka u ovoj zemlji. Odmah po konstituisanju novog parlamenta i vlade, tražićemo hitno raspisivanje izbora za novi saziva BNV”, rekao je predsjednik BNV.

On je dodao da su Bošnjaci uvek kroz historiju bili na strani demokratije i demokratski opredjeljenih političkih snaga.

“Tako će biti i ovog puta, vjerujem da su ovi izbori prekretnica u političkom životu i nas Bošnjaka i zemlje u kojoj živimo. Zato pozivam sve da u interesu mira i dalje nastavimo tim putem”, rekao je Džudžević.

Tadić, Čanak, Ugljanin i Ljajić su prethodno održali predizborni miting u Pešackoj zoni u Novom Pazaru.

Izvor: www.radiostoplus.com, foto: N. Smailagić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.