Džudžević zatražio lustraciju u policiji, tužilaštvu i sudstvu

Džudžević je u izjavi Tanjugu podsjetio da je ranije u pismu državnom vrhu Srbije i na konferenciji za novinare zatražio sprovođenje procesa lustracije u policiji, tužilaštvu i sudstvu u Sandžaku.

U saopštenju dostavljenom medijima, Sindikat policije je upozorio narodnog poslanika Esada Džudževića da bi, ako je to njegova lična percepcija i doživljaj o policiji, trebalo da je zadrži za sebe, a ne da je iznosi u javnost.

“Reč je o ozbiljnom procesu, jer tu stvarno postoji problem”, rekao je Džudžević, dodavši da se ne radi ni o kakvoj njegovoj ličnoj percepciji već da postoje dokumenti koji svjedoče da je 15.000 Bošnjaka prošlo torturu “političkog terora početkom devedesetih godina”.

Povodom izjave ministra policije Ivice Dačića, koji je ranije rekao da neće Bošnjaci njemu određivati ko će gde biti načelnik policijske uprave, Džudžević je rekao da će i Dačić morati da primenjuje evropske standarde koji važe u Uniji kojoj teži Srbija i očekuje da 9. decembra dobije status kandidata.

Džudžević je rekao da je o svim problemima Bošnjaka u Srbiji, uključujući zaustavljanje procesa ostvarivanja manjinskih prava, prošlog vikenda bilo ozbiljnih razgovora tokom kojih je dobio uvjeravanja da će inicijativa za njihovo rješavanje biti pokrenuta u razumnom roku od 60 dana.

On je dodao da je veoma važno raditi na rješavanju tih problema jer je to, kako je rekao, u obostranom interesu.

Esad Džudžević je juče izjavio u Skupštini Srbije da će učestvovati u radu parlamenta jer je dobio uvjeravanja da će se u razumnom roku rješiti problemi koji se tiču položaja Bošnjaka, odnosno da je od državnog vrha dobio uvjeravanja da će biti “prečišćeno” stanje u Policijskoj upravi u Novom Pazaru.

Bošnjačke liste prethodno je tražila da se izvrši smjena svih čelnih ljudi u policijskim upravama i stanicama u sandžačkim opštinama i gradu Novom Pazaru, načelnika Dragana Terzića, kao i da se razriješe sa dužnosti svi zaposleni u policiji u Sandžaku, koji su u predhodnom periodu kršili ljudska prava.

Izvor: Beta, Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.