Džudžo: Neizvesno učešće Bošnjačke liste na izborima za BNV

Aktuelni saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća obavljat će sve Ustavom i zakonima prenijete nadležnosti sve do konstituisanja novog saziva, izjavio je na današnjoj press konferenciji predsjednik Vijeća Esad Džudžo, povodom rasipsnih izbora za novi saziv BNV-a.

On je svim akterima izbornog procesa poželio uspjeh na predstojećim izborima koji će se održati 26. oktobra, kao i očekivanje da će kampanja proteći u fer i takmičarskoj atmosferi.

Džudžo je rekao da će novi saziv BNV moći da koristi monografiju o desetogodišnjem radu ovog saziva Vijeća (2003-2013.) kao i Program BNV 2014-2020. koji će sadržati strategije i akcione planove kojim će se zaokružiti proces obnavljanja bošnjačkog nacionalnog, kulturnog i etničkog identiteta.

On je posebno istakao važnost zaokruživanja procesa nastave na bosanskome jeziku u osnovnim i srednjim školama u proljeće 2017. godine.

Naglasio je da predstojeći izbori za BNV neće imati ni pobjednike ni poražene, kao i da će rezultati dosadašnjeg saziva Vijeća biti čvrst temelj za postizanje bošnjačkog nacionalnog konsenzusa u radu budućeg saziva BNV.

Džudžo je na kraju rekao, odgovarajući na novinarska pitanja, da će o eventualnom učešću Bošnjačke liste na predstzojećim izborima biti donijeta odluka nakon dodatnih konsultacija sa mnogim istaknutim ličnostima i institucijama iz političkog i kulturnog života u Sandžaku, BiH i Turskoj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.