Ekspertske grupe Vijeća i Ministarstva prosvjete o deblokadi nastave na bosanskom jeziku u srednjim školama

Na osnovu dogovora postignutog na sastanku delegacije Bošnjačkog nacionalnog vijeća i Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja u Beogradu u petak, 13. decembra 2013. godine, danas će ekspertske grupe Vijeća i Ministarstva prosvjete nastaviti razgovore o tehničkim i proceduralnim detaljima vezanim za deblokadu nastave na bosanskom jeziku u srednjim školama u Sandžaku.

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević održao je, danas, tim povodom, sastanak u Glavnom uredu Vijeća sa roditeljima učenika prvog razreda novopazarske Gimnazije kojima je onemogućeno pohađanje nastave na maternjem bosanskom jeziku a koji od 5. decembra ove godine bojkotuju nastavu. Džudžević je na sastanku zatražio od roditelja da njihova djeca obustave bojkot i da sačekaju rezultate dogovora Vijeća i Ministarstva prosvjete o nastavku ostvarivanja nastave na bosanskom jeziku u toku ove školske godine u ovoj ustanovi. Na sastanku je zaključeno da se od ministra prosvjete Tomislava Jovanovića zahtjeva bezuslovno razrješenje direktora novopazarske i sjeničke Gimnazije zbog zloupotrebe službenog položaja i uskraćivanja prava učenicima prvog razreda ovih ustanova da pohađaju nastavu na bosanskom jeziku.

Bošnjačko nacionalno vijeće i Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja su prije početka školske godine ispunili sve zakonom predviđene uslove za nastavu na bosanskom jeziku za prvi razred Gimnazije i srednjih stručnih škola, i to: odobreni su i objavljeni nastavni planovi i programi, plan udžbenika, odobreni i štampani svi potrebni udžbenici, kao i pravilnik o tome ko može da predaje u nastavi na bosanskom jeziku. Također, prije početka školske godine konstatovano je da za izvođenje nastave na bosanskom jeziku nije potreban novi prostor i upošljavanje novih prosvjetnih radnika. Osim toga, kada se obrazovno-vaspitni rad obavlja na manjinskom jeziku, učenici u tom modelu nastave su obavezni da slušaju srpski jezik i književnost kao nematernji jezik, u skladu sa zakonom, čime se afirmiše suživot, multikulturalnost i međusobno poštovanje pripadnika bošnjačkog i srpskog naroda u Sandžaku i Srbiji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *