Esad Džudžo traži ista pravila za izbore BNV kao i kod drugih izbornih procesa

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžo, zatražio je od Republičke izborne komisije, Ministarstva državne uprave i lokalne smaouprave, službe Zaštitnika građana, Misije OEBS-a u Srbiji, delegacije Evropske unije u Srbiji, Kancelarije za ljudska i manjinska prava, službe Povjerenice za zaštitu ravnopravnosti i ambasadora zemalja Grupe prijatelja Sandžaka, izmjenu Uputstva za sprovođenje izbora za članove nacionalnih savjeta nacionalnih manjina, kako bi se obezbijedilo neposredno, demokratsko učešće svih proglašenih izbornih lista u organima koji su zaduženi za nesmetano sprovođenje izbora.

Predsjednik Džudžo je zatrazio sljedeće izmijene:

1. Obezbijediti učešće predstavnika izbornih lista u biračkim odborima,
2. Obezbijediti učešće predstavnika izbornih lista u općinskim i gradskim radnim tijelima,
3. Obezbijediti učešće predstavnika izbornih lista u upravnim okružnim tijelima Republičke izborne komisije,
4. Obezbijediti učešće predstavnika izbornih lista u Republičkoj izbornoj komisiji,
5. Obezbijediti održavanje izbora po principu primjene istih izbornih pravila koja važe za parlamentarne i lokalne izbore, uključujući i sufinansiranje svih proglašenih izbornih lista,
6. Obezbijediti medijsku zastupljenost svih proglašenih izbornih lista na medijima sa lokalnom, regionalnom i nacionalnom pokrivenošću.

Džudžo smatra da je neposredno učešće predstavnika izbornih lista u svim fazama izbornog procesa neophodno kako bi se obezbjedila regularnost i demokratičnost izbora, koji su od velikog značaja za sve nacionalne zajednice u Republici Srbiji. Na ovaj način bi došlo do izjednačavanja pravila i mogućnosti koje imaju većinske liste koje učestvuju na parlamentarnim i lokalnim izborima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *