EU DA OBAVEŽE SRBIJU DA RIJEŠI STATUS BOŠNJAKA I STATUS SANDŽAKA

Interes Bošnjačkog nacionalnog vijeća i bošnjačkog naroda jeste da se u Srbiji uspostavi vladavina prava te da pravni sistem i zakoni u državi budu u potpunoj saglasnosti sa potrebama manjinskih naroda.


Postojeći pravni okvir o pravima i slobodama manjinskih naroda nije zadovoljavajući i kao takav mora se unaprijediti.
Upravo iz tog razloga predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća od samog početka aktivno su učestvovali u radu radnih grupa za izmjenu manjinskih zakona, svih okruglih stolova, javnih tribina i javnih rasprava koje su organizovane u vezi izmjene manjinskog zakonodavstva.

Odnos pojedinih predstavnika Vlade i ministarstava prema Bošnjačkom nacionalnom vijeću i predstavnicima Vijeća u više navrata bio je jasan pokazatelj otvorene mržnje i neprijateljstva.
Bošnjačko nacionalno vijeće oštro protestuje zbog pokušaja predstavnika Vlade Srbije da onemoguće učešće predstavnika Vijeća, Ahmedina Škrijelj, na sastanku koji je 29. maja 2018. godine održan u Vladi Srbije između predstavnika Koordinacije nacionalnih vijeća nacionalnih manjina i delegacije Vlade Srbije na čelu sa predsjednicom Vlade Anom Brnabić.
Iako je Ahmedin Škrijelj uredno najavljen kao predstavnik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, ovlašćen da zastupa stavove Vijeća, iz nepoznatih razloga je uklonjen sa liste i dovedeno je u pitanje njegovo učešće na sastanku.

Zahvaljujući solidarnosti ostalih članova delegacije Koordinacije manjina i upornosti samog Škrijelja, spriječen je skandal i incident, i Škrijelj je, kako je to uredno i najavljeno učestvovao na sastanku i dobio pravo da govori i predstavi stavove Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Bošnjačko nacionalno vijeće ostaje pri svojim stavovima ranije izrečenim a u vezi sa prijedlozima manjinskih zakona, nikakav pritisak, zastrašivanje ili bilo šta drugo ne mogu uticati na stavove Bošnjačkog nacionalnog vijeća, niti će Vijeće ikada prihvatiti bilo šta na štetu Bošnjaka što je i predočeno predsjednici Vlade Srbije Ani Brnabić tokom sastanka.

Bošnjačko nacionalno vijeće poziva predstavnike Evropske unije, međunarodne zajednice da sankcionišu ovakvo ponašanje srpskih vlasti te da ih obavežu da otvore dijalog sa legitimnim predstavnicima Bošnjaka o rješavanju statusa Bošnjaka i statusa Sandžaka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.