Feridu Muhiću Zlatna plaketa Bošnjačkog nacionalnog vijeća

Povodom 11. maja – Dana bošnjačke nacionalne zastave, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević je na prijedlog članova Izvršnog Odbora Vijeća i Društva historičara Sandžaka, donio Odluku da dodijeli najviše priznanje – Zlatnu plaketu Bošnjačkog nacionalnog vijeća, akademiku Feridu Muhiću, trenutno najviše angažiranom intelektualcu u okviru bošnjačkog nacionalnog korpusa, čije djelovanje i javni nastupu u posljednje vrijeme podstiču stvaranje bošnjačkog nacionalnog konsenzusa.

Ferid Muhić je rođen 8. juna 1943. godine u Zavidovićima u Bosni i Hercegovini. Magistrirao je i doktorirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu. U Skoplju na Filozofskom fakultetu Univerziteta “Ćiril i Metodije” predaje novovjekovnu i savremenu filozofiju, te filozofsku antropologiju i filozofiju politike. Predavač je na univerzitetima širom svijeta kao što su: Florida State University, New York University, Univerzitet u Kuala Lumpuru, Sorbona, Univerzitet u Skoplju, kao i mnogi drugi. Trenutno obavlja funkciju predsjednika Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti.

Zlatnu Plaketu Bošnjačkog nacionalnog vijeća akademiku Feridu Muhiću uručit će predsjednik Vijeća Esad Džudžević na centralnoj svečanosti povodom 11. maja – Dana bošnjačke nacionalne zastave u Glavnom uredu Vijeća u Novom Pazaru.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *