Fijuljanin i Mujović tužili direktora sjeničke Gimnazije Murata Baždarevića

Krivične prijave protiv direktora Gimnazije “Jezdimir Lović” u Sjenici Murata Baždarevića podnijeli su državni sekretar Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Muhedin Fijuljanin i predsjednik Opštine Sjenica Hazbo Mujović kao roditelji učenika prvog razreda ove ustanove kojima je onemogućeno ostvarivanje obrazovno-vaspitnog rada na njihovom maternjem bosanskom jeziku.

Pored Fijuljanina i Mujovića, nešto ranije je Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Pazaru krivične prijave podnijela grupa roditelja sjeničke Gimnazije iz istog razloga.

Podsjećanja radi, roditelji 81 učenika prvog razreda Gimnazije “Jezidimir Lović” iz Sjenice opredijelili su se u anketi prilikom upisa u ovu srednjoškolsku ustanovu za školsku 2013/14. godinu za kompletnu nastavu na bosanskom jeziku.

Vlada Srbije, na sjednici održanoj 1. novembra 2013. godine, usvojila je zaključak o prihvatanju “Izvještaja sa prijedlogom mjera za ostvarivanje prava Bošnjaka na obrazovanje na maternjem jeziku u Republici Srbiji”.

Ovim zaključkom, Vlada Srbije podržava aktivnosti Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na podršci ostvarivanju manjinskih prava bošnjačke nacionalne manjine u Republici Srbiji, u skladu sa njihovim slobodno izraženim opredjeljenjem, postizanju njihove potpunije socijalne uključenosti, inkluzije, kao i ostvarenju jednih od ključnih strateških ciljeva Republike Srbije u oblasti obrazovanja: dostupnosti i kvalitetnom obrazovanju za sve.

Ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja, prof. dr. Tomislav Jovanović, posebnim dopisom, upoznao je škole sa navedenim zaključkom Vlade.

Muhedin Fijuljanin je državni sekretar Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja za preduniverzitetsko obrazovanje i kopredsjednik radne grupe za implementaciju modela nastave na bosanskom jeziku zajedno sa Vesnom Filom, pomoćnicom ministra prosvjete zadužena za praćenje i usavršavanje obrazovanja na jezicima nacionalnih manjina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.