Foto konkurs

FOTO KONKURS

image description

FOTO KONKURS

 

Bošnjačko nacionalno vijeće u okviru programa obilježavanja 20. novembra – Dana Sandžaka, a u cilju afirmacije regionalnog identiteta sandžačkih Bošnjaka raspisuje nagradni konkurs

 

 „OVO JE SANDŽAK“

za najbolju fotografiju koja obrađuje temu Sandžaka

 

Pošaljite fotografiju, lajkujte i dijelite i možete biti dobitnici vrijednih nagrada!

 

Konkurs je zamišljen tako da omogući svim onim koji na raspolaganju imaju foto aparat ili smart-telefon da se uključe u izbor za nagradu.

 

  Osnovna ideja konkursa je da mladi svojom domišljatošću i originalnošću i to sa sadržajem koji oni smatraju odgovarajućim, samo u jednoj fotografiji prikažu Sandžak.

 

PROPOZICIJE KONKURSA:

 

PRAVO UČEŠĆA: mladi uzrasta od 13 do 30 godina

 

VRIJEME TRAJANJA KONKURSA: od 8. do 18. novembra 2016. godine

 

GLASANJE NA FACEBOOK-u: od 19. do 29. novembra  2016. godine

 

TEHNIČKE KARAKTERISTIKE FOTOGRAFIJE:  Minimalna rezolucija – 72 dpi ///

Minimalna veličina slike – 3000×2000 piksela

 

SADRŽAJ FOTOGRAFIJE: Fotografija mora prikazati Sandžak na domišljat, originalan i nov način. Fotografija može biti neposredno snimljena ali i montaža postojećih fotografija. Na fotografiji mogu biti predstavljena mjesta, ljudi, događaji, kulturne i ostale društvene pojave koje na domišljat i nov način prikazuju Sandžak.

 

DOSTAVA FOTOGRAFIJE ZA KONKURS:

 

 • Fotografija može biti dostavljena u elektronskom ili štampanom obliku.

 

 • Fotografiju (odštampanu ili elektronsku) možete poslati poštom ili dostaviti lično u prostorijama Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Novom Pazaru (ul. 28. novembra bb) svakog radnog dana od 9 do 16 sati,

 

 

 • Uz poslatu fotografiju potrebno je dostaviti i sljedeće podatke: naziv fotografije, ime i prezime autora, mjesto prebivališta, datum i godinu rođenja autora fotografije, kao i kontakt telefon i email adresu putem koje će biti potvrđeno postavljanje fotografije na Facebook stranici BNV-a.
 • Također, uz fotografiju potrebno je dostaviti i kratko objašnjenje fotografije, odnosno NA KOJI NAČIN fotografija PREDSTAVLJA SANDŽAK. Objašnjenje ne treba biti duže od tri rečenice.

 

 • Jedan autor na konkursu može učestvovati najviše sa jednom fotografijom.

 

 • Ako dostavljena fotografija zadovoljava uslove konkursa, ista će se poslije zatvaranja konkursa i postaviti na zvaničnu Facebook stranicu BNV-a, i ući u izbor za nagradu, tj. učesnici konkursa mogu fotografiju dijeliti na Facebooku kako bi ista ostvarila što veći broj lajkova.

 

TOK I ZATVARANJE KONKURSA:

 

 • Fotografije će se primati od 8. do 18. novembra 2016. godine.

 

 • Bošnjačko nacionalno vijeće, u svojstvu organizatora, zadržava pravo da prihvati ili ne prihvati fotografiju za koju smatra da tehnički ili sadržajno ne zadovoljava minimum kriterijuma određenih propozicijama konkursa.

 

 • Bošnjačko nacionalno vijeće neće primati niti objavljivati fotografije uvredljivog sadržaja.

 

 • Sve fotografije koje budu zadovoljile propozicije bit će objavljene na Facebook stranici BNV-a 19. novembra i tog dana zvanično počinje i glasanje na internetu.

 

 • Glasanje se obavlja tako što korisnici Facebook naloga svojim lajkom daju glas onoj fotografiji za koju smatraju da je najbolja. Računaju se jedino lajkovi na fotografiji postavljenoj na zvaničnoj Facebook stranici Vijeća.

 

 • Korištenje bilo kakve vrste kompjuterskog koda, virusa, ili bilo čega što može ometati, onemogućiti, nanijeti štetu, ili zloupotrijebiti glasanje je najstrožije zabranjeno. Vještačko generisanje lajkova putem lažnih profila i stranica, također je najstrožije zabranjeno. Takvi postupci mogu dovesti do eliminacije učesnika iz daljeg takmičenja i/ili zabranu glasanja onog ko je navedena pravila prekršio. Ukoliko se procijeni ili posumnja da neki od učesnika na bilo koji način fabrikuju lajkove (nagle promjene broja lajkova, bilo kakve naznake manipulisanja), Bošnjačko nacionalno vijeće zadržava pravo da ih diskvalifikuje iz konkursa i zanemari njihove glasove bez daljeg obrazloženja.

 

 • Komentari na fotografije su dozvoljeni ukoliko su u granicama pristojnosti i ne vrijeđaju na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj ili bilo kojoj drugoj diskriminišućoj osnovi.

 

 • Administratori Facebook stranice će redovno izvještavati korisnike društvenih mreža o fotografijama koje budu imale najveći broj lajkova.

 

 • Glasanje na Facebooku se zatvara 29. novembra 2016. godine, a broj lajkova se obračunava istog dana do 23:59 h. Spisak svih fotografija sa brojem lajkova objavljuje se 30. novembra 2016. godine.

 

 

 NAGRADE:

 

 

STRUČNI ŽIRI:

 

Nakon zatvaranja konkursa, stručni žiri Bošnjačkog nacionalnog vijeća će sa spiska pristiglih, odabrati fotografiju za koju ocijeni da je najdomišljatija, najoriginalnija i najbolje pristupa zadatoj temi, ali i da je tehnički najbolje odrađena (kvalitet slike i sl.) i dodijeliti sljedeću nagradu:

 

PROFESIONALNI FOTOAPARAT

 

 

POPULARNOST NA FEJSBUKU:

 

Sve preostale fotografije koje nisu nagrađene od strane Stručnog žirija a koje ispunjavaju propisane uslove se rangiraju po broju lajkova na Facebooku i dobijaju sljedeće nagrade:

 

I nagrada –   SMART TV

II nagrada –  DIGITALNI FOTOAPARAT

III nagrada – TABLET RAČUNAR

 

Isti autor ne može biti istovremeno dobitnik nagrade Stručnog žirija i dobitnik nagrade za popularnost fotografije na Facebooku.

 

 

IZLOŽBA-PREDSTAVLJANJE FOTOGRAFIJA: Tijekom mjeseca decembra 2016. godine u prostorijama Glavnog ureda Bošnjačkog nacionalnog vijeća. Bošnjačko nacionalno vijeće će, nakon sprovedenog konkursa nagrađene fotografije adekvatno i promovisati.

 

DODJELA NAGRADA: 2. decembra 2016. godine u prostorijama Glavnog ureda Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

 

NAPOMENA: Prijavom za učešće na konkurs odnosno činom dostave fotografije, autor prenosi organizatoru konkursa svoja prava nad fotografijom.

 

 

MLADI, POKAŽITE NAM SANDŽAK!