Glavni odbor SDA Sandžaka podržao Rezoluciju BNV

Glavni odobor Stranke demokratske akcije Sandžaka na sjednici održanoj 3. marta 2012. godine podržao Rezoluciju Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

“Polazeći od činjenice da je Bošnjačko nacionalno vijeće najviše predstavničko tijelo Bošnjaka u Srbiji, Glavni odbor SDA Sandžaka razmotrio je i usvojio tekst Rezolucije Bošnjačkog nacionalnog vijeća o položaju i ostvarivanju prava i sloboda bošnjačkog naroda u Srbiji i poziva nadlježne organe Republike Srbije da uvaže legitimne zahtjeve bošnjačkog naroda sadržane u Rezoluciji i pristupe njihovom rješavanju.

SDA Sandžaka smatra da je položaj Bošnjaka u Srbiji veoma loš i da je odnos državnih organa Republike Srbije prema Bošnjacima i njihovim predstavnicima u vlasti neprihvatljiv.

Državni organi Srbije su dužni da Bošnjacima kao i drugim manjinama u Srbiji omoguće ostvarivanje, zaštitu i očuvanje svojih prava. U tom smislu SDA Sandžaka, kao stožer parlamentarne koalicije Bošnjačka lista za evropski Sandžak, izražava svoju spremnost da uzme aktivno učešće i pomogne državnim organima u rješavanju nagomilanih problema kojima je izložen bošnjački narod i na taj način otkloni prepreke za dalji napredak Srbije ka punopravnom članstvu u Evropskoj Uniji”, kaže se u saopštenju SDA Sandžaka izdatom nakon sjednice Glavnog odbora te stranke.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.