Godišnjica ratnog zločina u Kukurovićima

Danas, 18. februara se navršava 21 godina od zločina, koji je počinila Vojska Jugoslavije u pribojskom selu Kukurovići.

Pripadnici Užičkog korpusa Vojske Jugoslavije izvršili su 18. februara 1993. godine minobacački napad na selo Kukurovići kod Priboja. U napadu je ubijeno troje staraca: Uzeir Bulutović, Mušan Husović i Fatima Sarač. Ostali stanovnici su u strahu za svoje živote pobjegli iz sela a njihova imovina je uništena i zapaljena.

Pripadnici VJ su u Kukuroviće i okolna sela (Milanovići, Sjeverin, Sočice, Živinice, Brnjica, Voskovina i dr.) došli u maju 1992. i od tada bošnjački narod u pograničnim selima, biva izložen stalnim pretresima, bezrazložnom pucanju po njihovim kućama, zastrašivanju, pretnjama, pljački i torturi. Zbog toga je u periodu 1992-1995, preko 200 porodica napustilo svoje domove.

Viši sud u Beogradu prošle godine donio je presudu kojom je utvrdio odgovornost države Srbije za ratni zločin u selu Kukurovići u opština Priboj, 18. februara 1993. i to je prva takva presuda za područje Sandžaka.

Bošnjačko nacionalno vijeće izražava nezadovoljstvo što danas, poslije 21 godinu, meštani Kukurovića i okolnih sela ne mogu da se vrate svojim kućama jer im je imovina uništena i opljačkana. Osim izostanka podrške u obnavljanju imovine, institucije Srbije raseljenim građanima nikada nisu dodijelile status raseljenih lica, niti pomoć bilo koje vrste.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *