Govor predsjednika Vijeća na obilježavanju Dana bošnjačke nacionalne zastave

Nacionalna prava se nikome ne daju, a mi smo se usudili da ih sami, svojim znanjem i kapacitetom uzmemo, rekao je predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević u svom obraćanju na ceremoniji obilježavanja Dana bošnjačke nacionalne zastave u Novom Pazaru.

Poštovani osnivači Bošnjačkog nacionalnog vijeća, vijećnici, odbornici, državni sekretari, predsjednici opstina poštovani dame i gospodo, dragi prijatelji, poštovani učesnici 8. Smotre bošnjačkih narodnih igara – SBONI 2013,

Čini mi posebno zadovoljstvo da u ime Bosnjačkog nacionalnog vijeća i u svoje lično ime čestitam svim Bošnjakinjama i Bošnjacima i svim građanima Sandzaka 11. maj, Dan bošnjačke nacionalne zastave.

Ovaj 11. maj obilježavamo u godini kada ovaj saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća puni deset godina rada. Naši rezultati govore više od riječi.

Ovaj Dan bošnjačke nacionalne zastave obilježavamo u 2013. godini školstva na bosanskom jeziku u Sandzaku.

Obnovili smo čitav sistem vrijednosti Bošnjaka i ugradjujemo ga u sistem drzave u kojoj živimo i što je još važnije, taj sistem vrijednosti ugradjujemo u svijest i ličnosti bošnjačke djece i generacija Bošnjaka kojima će biti vraćeni samopouzdanje i samopoštovanje jer će poznavati i znati cijeniti svoj jezik, historiju i kulturu. I ići će ovom zemljom ponosni na svoj nacionalni i kulturni identitet. Mi smo blagoslovljeni narod, mi nikoga ne mrzimo, nikada nijesmo činili zlo drugim, mi poštujemo druge i drugačije i mi smo narod koji je svojom kulturom i tradicijom obogatio druge narode sa kojim živimo.

Dragi prijatelji, nacionalna prava se nikome ne daju. Mi smo se usudili da ih sami, svojim znanjem i kapacitetom uzmemo. Istina, ova vlada nam olakšava, a ne otežava da to radimo.

Bošnjačko nacionalno vijeće je mnogo učinilo na zajedništvu i postizanju nacionalnog konsenzusa unutar Bošnjaka. Ostvarili smo i ucvrstili smo saradnju sa Bošnjacima u Bosni, Kosovu, Makedoniji, Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori. Sarađujemo sa svim narodima u ovoj zemlji: Mađarima, Rumunima, Hrvatima, Rusinima, Bugarima,Vlasima, Albancima. Saradjujemo sa domaćim i međunarodnim faktorima.

Predstavili smo sandzačke Bošnjake i njihovu kulturu i historiju i prijateljima i onima koji nas previše ne vole. Ali nas zato svi cijene i poštuju. Ili će morati ubuduće da to rade.

Dragi prijatelji, Bošnjaci u Sandžaku, u Bosni, na Balkanu žive izmiješani sa drugim narodima, a najviše sa srpskim narodom. Zato su nam vazni dobri odnosi Bošnjaka i Srba. Srbi će nas poštivati onoliko, koliko mi budemo poštovali sebe i svoju historiju i kulturu, ili koliko budemo jaki i jedinstveni.

Zato vas pozivam da ustanete i da se aktivno borite i učestvujete u ostvarivanju bošnjačkih prava. Pozivam vas da se maknemo od kulture jadikovki, nerada i sekiracija po kahvama i kahvićima i da zajedno izgradjujemo kulturu upornog rada i istrajnosti, rezultata. I znajte, podsjećam vas na mudre riječi princa mudrosti i oca moderne bošnjačke nacije Alije Izetbegovića: U svijetu nema pravde i nepravde, ima jakih i slabih.

Zato budimo jaki i uspjećemo.

Bošnjačko nacionalno vijeće zahtijeva od Vlade Republike Srbije realizaciju programa povratka izbjeglih, raseljenih i prognanih Bošnjaka, posebno pogranična područja opštine Priboj, i njihov održiv opstanak i život, kao i podizanje dostojnih spomen-obilježja žrtvama otmica u Štrpcima i Sjeverinu, te pravičnu materijalnu naknadu njihovim porodicama;

Bošnjačko nacionalno vijeće snažno podržava proces objedinjavanja Islamske zajednice na podričju Republike Srbije i poziva vjerske poglavare na dijalog koji bi doveodo obostrano zadovoljavajućeg rješenja, u skladu sa islamskim pravom i osmanlijskom tradicijom, a u interesu svih vjernika.

U skladu sa pozitivnim iskustvima zemalja Evropske unije, Bošnjačko nacionalno vijeće smatra da u procesu decentralizacije i regionalizacije Srbije, područje grada Novog Pazara i opština Tutin, Sjenica, Nova Varoš, Prijepolje i Priboj trba da sačinjava jednu administrativnu oblast, odnosno posebnu regionalnu samoupravu u okviru Srbije, kao i pravo uspostavljanja granične regije i saradnje sa južnim dijelom Sandžaka u Crnoj Gori.

I sretan vam još jednom 11. maj, Dan bošnjačke nacionalne zastave. Ovim otvaram 8. Smotru bošnjačkih narodnih igara. Želim vam svako dobro!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.