GRAĐANI SANDŽAKA NISU GLINENI GOLUBOVI

Bošnjačko nacionalno vijeće oštro osuđuje netolerantan i neprijateljski odnos Vlade Republike Srbije prema građanima Sandžaka.

Neprijateljsko i agresivno ponašanje srpskih državnih organa prema građanima Sandžaka već decenijama direktno ugrožava njihove živote, slobodu i sigurnost, što potvrđuje i najnoviji slučaj svirepog ubistva Fahrudina Skarepa od strane srpske policije.

Činjenice govore da je Sandžak teritorija na kojoj srpske oružane snage decenijama vrše zločine nekažnjeno.

Nepostojanje investicija i  razvojnih planova, prekomjerna eksploatacija šuma i drugih prirodnih bogatstava, uništenje velikih privrednih subjekata kroz lošu privatizaciju i stečaj, i visoka nezaposlenost potvrđuju da je Sandžak okupirana zemlja.

Bošnjačko nacionalno vijeće traži od Evropske unije i Vlade Srbije da hitno pristupe procesu revizije Akcionog plana za poglavlja 23. i  24. za pristupanje Srbije EU i time se vrati nada građana Sandžaka u evropsku budućnost.

U skladu sa tim, Bošnjačko nacionalno vijeće oštro osuđuje svaki poziv na osvetu i izazivanje nemira i nereda u Sandžaku. 

Pozivamo građane Sandžaka da obuzdaju svoje emocije izazvane tugom i nepravdom i da nezadovoljstvo izraze na dostojanstven način kako bi smo uz pomoć EU, UN i demokratskih snaga u Srbiji trajno zaustavili nepravdu.

Bošnjačko nacionalno vijeće poručuje Vladi Srbije i Evropskoj uniji da građani Sandžaka nisu glineni golubovi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.