Hor „Gazel“ u posjeti Vijeću

Jedan od učesnika Bajramskog koncerta bio je i ženski hor ilahija i kasida „Gazel“, inače iz Sarajeva. Hor Gazel se odazvao pozivu Bošnjačkog nacionalnog vijeća da bude jedan od gostiju ove značajne manifestacije po nas Bošnjake, i tom prilikom ovaj hor je posjetio i Glavni ured BNV-a.

S obzirom da se je historijat Sandžaka slabo prisutan u bosanskoj literatuti, te je znanje iz ove oblasti uglavnom nepoznanica ondašnjem stanovništvu, kordinator za kulturu Zaim Hadžisalihović je gostima iz Sarajeva ispričao bitnije događaje iz prošlosti Bošnjaka koji žive na prostoru Sandžaka. Također, upoznao ih je sa pravima koje su Bošnjaci, kao manjinski narod u Srbiji, ostvarili u posljednjih nekoliko godina.

Naša saradnica Hasna Ziljkić, inače diplomirani novinar, je tom prilikom razgovarala sa glavnom članicom hora Izetom Avdić, pa ovim putem obavještavamo posjetioce našeg sajta da će ovaj intervju biti objavljen u narednom broju našeg časopisa „Bošnjačka riječ“, koji, kao što već znate, izlazi tromjesečno.

Ujedno obavještavamo one koji su nam se obratili sa molbom da na sajtu isturimo više informacija o horu „Hazreti Hamza“, koji je imao nastup u programu manifestacije „U susret mubarek Ramazanu“ u septembru ove godine, da je u posljednjem broju Bošnjačke riječi objavljen intervju sa glavnim članom ovoga hora Kenanom Hadžifejzovićem, gdje ćete, nadamo se, pronaći željene informacije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.