Implementacija Evropske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima

U organizaciji Savjeta Evrope, Misije OEBS-a i Službe za ljudska i manjinska prava u novopazarskoj biblioteci “Dositej Obradović” održan četvrti po redu seminar na temu “Evropska povelja o regionalnim i manjinskim jezicima, njena implementacija i izvještavanje”.

“Sama činjenica da se o jezicima nacionalnih zajednica, uključujući i bošnjačku, govori na državnom nivou, govori da su u našoj zemlji sazreli uslovi za kvalitetniju i efektniju implementaciju Evropske povelje”, rekao je pozdravljajući prisutne predsjednik opštine Novi Pazar Sulejman Ugljanin.

Direktor službe za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije Petar Lađević smatra da primjena Evropske povelje o regionalnim i manjinskim jezicima zavisi od angažovanja Nacionalnih vijeća.

Prema riječima predsednika Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esada Džudževića održavanje seminara ovakvog tipa u Novom Pazaru dovoljno govori koliko je BNV aktivno učestovalo u primjeni Evropske povelje o regionalnim i manjinskim jezicima. “Mi već nekoliko godina imamo bosanski jezik u nižim razredima osnovne škole, imamo udžbenike na maternjem jeziku i lokalne medije koji izvještavaju na bosanskom jeziku. Svjesni smo da je to dug proces i spremni smo da ispunimo sve uslove kako bi bosanski pored zvaničnog srpskog jezika razvio i održao ravnopravan status drugog službenog jezika”, rekao je Džudžević.

Pored prestavnika Savjeta Evrope i OEBS-a seminaru su prisustvovali predstavnici ostalih nacionalnih vijeća nacionalnih manjina, medija i nevladinih organizacija.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.