INICIJATIVA BNV ZA NASTAVAK MEĐUNARODNE KONFERENCIJE O BIVŠOJ JUGOSLAVIJI

U Bošnjačkom nacionalnom vijeću danas je održana konferencija za novinare na temu inicijative Bošnjačkog nacionalnog vijeća za nastavak Međunarodne konferencije o bivšoj Jugoslaviji. Na konferenciji je govorio predsjednik Vijeća, dr. Sulejman Ugljanin, čiju izjavu prenosimo u cjelosti:

 „Bošnjačko nacionalno vijeće kao najviše, legalno i legitimno predstavničko tijelo Bošnjaka Sandžaka, tada aktivni učesnik Međunarodne mirovne konferencije o bivšoj SFRJ u Hagu, Londonu i Ženevi pokreće inicijativu za nastavak ove konferencije.

Podsjećamo da su na zasjedanju Međunarodne mirovne konferencije o bivšoj SFRJ u Hagu, 4. novembra 1991. godine utvrđeni jasni principi za rješavanje političke krize nastale raspadom bivše Jugoslavije.

Međunarodna konferencija  je nastavljena u Londonu avgusta 1992. godine, potom u Ženevi 1993., 1994. i 1995. godine. 

Dejtonskim sporazumom zaustavljen je rat na teritoriji Bosne i Hercegovine ali nije riješena jugoslovenska kriza nastala raspadom SFRJ. Pored ostalog nije riješen status Sandžaka i status bošnjačkog naroda u Srbiji.

Miloševićev režim sa tzv. srpskim snagama i nakon Dejtona, nastavio je zločine i progonstvo nesrpskog stanovništva na Kosovu i u Sandžaku.

Do danas nisu rasvijetljeni masovni zločini nad Bošnjacima u Sandžaku, nije riješen problem nestalih Bošnjaka, masovne otmice i drugi zločini.

Pored toga, Bošnjaci u Srbiji imaju mnogo problema i mnogo neriješenih pitanja. Položaj Bošnjaka dodatno otežava činjenica da u Srbiji ne postoji vladavina prava niti pravna sigurnost ni jednakost pred zakonom.

Bošnjaci u Srbiji nailaze na nepremostive prepreke u ostvarivanju individualnih i kolektivnih prava predviđenih Ustavom i zakonima Srbije.

U izvještaju Minority Rights Group International za 2014. i 2015. godinu kao signal ranog upozorenja u Srbiji su Bošnjaci, Albanci, Hrvati i Romi označeni kao narodi pod prijetnjom.

Pored toga, u kontekstu evropskih integracija Srbije i ostalih zemalja Zapadnog Balkana, bošnjački narod nema nacionalnu niti matičnu državu da bi svoj status i probleme riješio bilateralnim sporazumom ili putem reciprociteta kao što je slučaj sa drugim narodima na Balkanu.

U skladu sa tim pokrenuli smo inicijativu za nastavak Međunarodne konferencije o bivšoj SFRJ.

Time bi se riješila mnoga sporna pitanja i postojeći problemi i stvorili uslovi za pravedan i trajan mir, sigurnost i saradnju na Balkanu.

Inicijativa je upućena Generalnom sekretaru OUN, predsjedniku Evropske komisije i zemljama domaćinima Međunarodne konferencije, odnosno vladama Holandije, Velike Britanije, Švajcarske i Državnom sekretaru Sjedinjenih Američkih Država.

Hvala najljepše“

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.