Inicijativa za obnovu gluhavičke đumrukhane u Kadiluku

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević primio je u subotu, 5. aprila 2014. godine u Glavnom uredu Vijeća predsjednika mjesne zajednice Kadiluk u Tutinu Elvedina Hazirovića i autora idejnog rješenja gluhavičke đumrukhane Fikreta Sinanovića i tom prilikom razgovarao sa njima o njihovoj inicijativi za obnovu gluhavičke đumrukhane u Kadiluku u općini Tutin.

Na sastanku je postignut dogovor o rekonstrukciji stare česme, poznate kao Dugačka česma, kao i obnovi gluhavičke đumrukhane iz 1396. godine, koja se nalazila baš na tom mjestu u Kadiluku  u Općini Tutin, a za šta postoje i pisani dokazi.

Kadiluci su administrativno-upravne oblasti iz perioda Osmanskoga carstva. U vrijeme četvrtog turskog sultana Bajezida Jildirima (1389-1402), jedan od kadiluka u sastavu Rumelije bio je i Gluhavički kadiluk.  Obuhvatao je područje nešto više od današnje teritorije opštine Tutin i bio poznat po rudarskom mjestu Gluhavici. U proljeće 1396. godine, Gluhavički kadija šalje pismo dubrovačkom knezu u kojem ga obavještava da su oni vladari tog dijela Sandžaka i dobrog dijela kosovske teorije.  Pismom se posebno ističe da trgovački karavani na putu prema Carigradu prolaze Gluhovicom i tu plaćaju carinu.

U svom odgovoru na to pismo, od 28. maja 1936. godine, Dubrovački knez moli Gluhovačkog kadiju da čuva njihove trgovce, omogući im nesmetan prolazak i podrži dobrim zakonima, a da će im oni na to biti duboko zahvalni.

Gluhavicka djumruhkana 2

Stara česma u Kadiluku poznata kao Dugačka česma

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.