INTENZIVIRANJE SARADNJE NA UNAPREĐENJU KVALITETA NASTAVE NA BOSANSKOM JEZIKU

Bošnjačko nacionalno vijeće uputilo je odgovor Ministarstvu prosvjete i predložilo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine kao relevantnu instituciju koja može doprinijeti poboljšanju kvaliteta obrazovanja na bosanskom maternjem jeziku.
Bošnjački narod u Sandžaku, koji čini brojčanu manjinu u Republici Srbiji, predstavlja dio jedinstvenog nacionalnog korpusa sa Bošnjacima u Bosni i Hercegovini. U skladu sa tim Bošnjaci u Srbiji smatraju i osjećaju Bosnu i Hercegovinu kao svoju maticu.

U cilju unaprjeđenja kvaliteta obrazovanja Bošnjaka na bosanskom maternjem jezik, Bošnjačko nacionalno vijeće traži da se intenziviraju aktivnosti na uspostavljanju obrazovne saradnje, kako bi se izvršile sve neophodne pravne i političke radnje za potpisivanje bilateralnoga sporazuma između Vlade Republike Srbije odnosno Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine odnosno Ministarstva civilnih poslova okviru kojeg postoji sektor za pitanje obrazovanja.

Bošnjačko nacionalno vijeće predložilo je i teme koje su od posebnog značaja u oblasti obrazovanja na bosanskom jeziku, a koje će biti osnova za pregovore i pripremu buduće saradnje.

Sadržaj pisma, koje je predsjednik Vijeća dr. Sulejman Ugljanin uputio ministru prosvjete Mladenu Šarčeviću, prenosimo u cjelosti: 
Dopis – Ministarstvo prosvete

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *