Intervju predsjednika Vijeća Esada Džudževića listu “Pravda”

Obratićemo se visokom komesaru za manjine, Savjetu Evrope i svim međunarodnim institucijama koje brinu o pravima manjina, jer i poslije roka od 60 dana, koji smo dali državnom vrhu, nije učinjen očekivani pomak u deblokadi Ustavom zagarantovanih prava bošnjačkoj nacionalnoj manjini – kaže Esad Džudžević, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, u intervjuu za “Pravdu”.

Tražili smo od Borisa Tadića, Slavice Đukić Dejanović i Mirka Cvetkovića deblokadu prava koja su Ustavom zagarantovana svim manjinama u Srbiji. U razgovoru sa najvišim predstavnicima vlasti još tokom oktobra smo istakli da je potrebno da se ti procesi pokrenu. Smatrali smo da je dovoljno 60 dana da se pokaže dobra volja. Taj rok je prošao, u nekim segmentima ima napretka, ali mnogo toga nije urađeno. Radi se o ozbiljnim povredama prava koja su zagarantovana Ustavom i zakonom. Mi smo manjinska zajednica sa najnižim stepenom ostvarenosti kolektivnih nacionalnih prava.

U svjetlu toga, moram da vas pitam da li i dalje ne odustajete od autonomije za Sandžak?

Područje grada Novog Pazara i opštine Tutin, Sjenica, Prijepolje, Priboj i Nova Varoš treba da sačinjavaju jednu administrativnu oblast. To je veoma važno, kako zbog ekonomskog razvoja, stranij investicija i olakšavanja svakodnevnog života običnih građana u tom regionu.

Zašto ste kritikovali državni vrh Srbije zbog prisustva obilježavanju 20. godišnjice Republike Srpske?

Republika Srpska je nastala na politici etničkog čišćenja, ratnih zločina i genocida nad bošnjačkim narodom u BiH. To potvrđuju mnoge presuda međunarodnih sudova. Smatramo da je vrlo važno da naša država, i mi kao pripadnici bošnjačke nacionalne zajednice, podržavamo teritorijalni integritet i suverinitet BiH. Smatramo, takođe, da se svi oni entiteti, koji su nastali kao posljedica politike o kojoj sam govorio, moraju u razumnom roku demontirati.

Da li to znači da, prema vašem mišljenju, predstavnici Srbije nije trebalo tog dana da budu u RS?

Mislim da je pojavljivanje predsjednika Srbije i srpskog patrijarha Irineja bilo nprimjereno. Naročito su bile neprimjerene izjave patrijarha Irineja da je RS najmlađa srpska država. U najmanju ruku, bilo je nepristojno da daje takve izjave.

Izvor: Pravda

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.