Isključenje Ljajića je nacionalistički postupak

Bošnjačko nacionalno vijeće najoštrije osuđuje nacionalistički postupak čelnika fudbalske reprezentacije i rukovodstva Fudbalskog saveza Srbije kojim je Adem Ljajić iz Novog Pazara isključen iz sastava fudbalske selekcije Republike Srbije zbog ćutanja tokom intoniranja himne “Bože pravde”, prije početka prijateljske fudbalske utakmice Srbija – Španija, u švajcarskom gradu Sent Galenu, 26. maja ove godine.

Na ovaj način, prema mišljenju Bošnjačkog nacionalnog vijeća, indirektno se šalje poruka Bošnjacima i pripadnicima svih ostalih manjinskih nacionalnih zajednica i nesrpeskih naroda u Republici Srbiji o njihovoj nepoželjnosti u državnim selekcijama Srbije, kako u sportu, tako i u ostalim oblastima života, bez obzira na njihove profesionalne i druge ljudske kvalitete i sposobnosti.

Bošnjačko nacionalno vijeće isključenje Adema Ljajića iz državne fudbalske reprezentacije Srbije zbog nepevanja himne “Bože pravde” smatra najgrubljim aktom diskriminacije i reliktom prošlosti, koji u vrijeme evropskog puta Srbije ozbiljno prijeti da ugrozi proces povratka vjere Bošnjaka u institucije sistema. Bošnjačko nacionalno vijeće smatra da takav postupak podgrijava međunacionalnu netrpeljivost i nacionalističke tenzije u Srbiji.

U isto vrijeme, Bošnjačko nacionalno vijeće je na stanovištu da je obaveza svih građana Srbije da poštuju državnu himnu Republike Srbije ali smatra da sam tekst himne “Bože pravde” ne obavezuje pripadnike bošnjačkog naroda da ga izgovaraju i javno slave.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.