Iz štampe izašao novi trobroj časopisa “Bošnjačka riječ”

Iz štampe je upravo izašao trobroj 26-28 časopisa za društveni život i kulturu sandžačkih Bošnjaka “Bošnjačka riječ” čiji je osnivač Bošnjačko nacionalno vijeće a izdavač Centar za bošnjačke studije iz Tutina.

Izlazak časopisa finansijski je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, a uslijed nedostatka finansijskih sredstava, časopis nije mogao izaći ranije, te je i ovog puta odlučeno da se objavi kao trobroj.

Aktuelni broj časopisa donosi brojne naučno-istraživačke radove vrsnih bošnjačkih intelektualaca: Alije Džogovića, Hasnije Muratagić-Tune, Saliha Jalimana, Senadina Lavića, Fatime Muminović-Pelesić, Redžepa Škrijelja i drugih.

U ovom trobroju redakcija nas je darivala i pripovijedanjamima izvrsnog Faiza Softića, mudrog Hoda Katala, iskusnog Safeta Hadrovća Vrbičkog, rukopis jednog mladog pera Šejle Rebronje… i pričama mnogih drugih sandžačkih autora.

Ovom prilikom posebno ističemo priču Šefke Begović Ličine “Smiraj na Pešteri”, u kojoj autorica, ostajući dosljedna u pripovijedanju arhaičnom obliku izražavanja sandžačkog područja, donosi priču o starcu koji se vraća iz Turske, u koju je silom prilika morao odseliti, da bi umro na svojoj rodnoj Pešteri.

U časopisu su sumirani i rezultati postignuti u prethodnoj godini i propraćene brojne aktivnosti BNV-a, s obzirom da je godina 2012. proglašena za Godinu bošnjačkog kulturnog naslijeđa.

Uskoro će na internet stranici izdavača Centra za bošnjačke studije, biti objavljena elektronska verzija trobroja časopisa u PDF formatu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.