Iz štampe je izašla prva Gramatika bosanskoga jezika štampana u Sandžaku

Iz štampe je izašla prva Gramatika bosanskoga jezika štampana u Sandžaku. Inače, prva Gramatika bosanskoga jezika, štampana je davno, prije 117 godina u Bosni i Hercegovini.

Autori Gramatike bosanskoga jezika su profesori doktori sa sarajevskog Filozofskog fakulteta, gospoda Senahid Halilović i Ismail Palić. Gramatiku je izašla u izdanju Centra za bošnjačke studije a po projektu i narudžbi Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Izlaskom iz štampe Gramatike bosanskoga jezika, zaokružuje se proces upotpunjavanja priručničke građe za nastavni predmet Bosanski jezik. Ovo je peti po redu priručnik, jer su osim udžbenika za I, II, III i IV razred osnovne škole štampani i Pravopis bosanskog jezika, Lektira I–IV, Historija Bošnjaka, školski priručnik „Gnijezdo lijepih riječi“, a uskoro, najvjerovatnije do kraja marta mjeseca iz štampe će izaći i Rječnik bosanskog jezika našeg, sandžačkog autora Adema Zilkića.

Promocija Gramatike bosanskoga jezika će biti organizovana  03.marta na seminaru koji u saradnji sa Ministarstvom prosvete organizuje Bošnjačko nacionalno vijeće za učitelje koji u školama predaju bosanski jezik.

Bošnjačko nacionalno vijeće će svim školama distribuirati ovaj priručnik, a biće ga i u slobodnoj prodaji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.