Izjava predsjednika BNV Tanjugu

Smatram da su neki politički krugovi i neki mediji iskoristili priliku da od jednog izuzetnog kulturnog događaja podignu tenzije i pokušaju da vrate neke stvari koje smo mi prevazišli u zadnjih četiri-pet godina, rekao je predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević u izjavi agenciji Tanjug.

“Bošnjačko nacionalno vijeće je u toku svoje aktivnosti za 2012. godinu između ostalog proglasilo 2012. godinu kao Godinu Bošnjačkog kulturnog nasleđa u Republici Srbiji. Želimo na taj način da skrenemo pažnju naravno, i na materijalni i nematerijalni dio našeg kulturnog nasleđa i naravno u sklopu toga je i postavljanje tabli, nekih dvadesetak znamenitih ličnosti iz bošnjačke historije, računajući naravno od najstarije historije, dakle negde od XII stoljeća pa sve do dr. Ejupa Mušovića i Huseina Bašića.

U tom kontekstu je naravno i postavljanje table Aćifu ef. Hadžiahmetoviću i mi smatramo, i sa žaljenjem rekao bih konstatujem, da su neki politički krugovi rekao bih i neki mediji iskoristili da od jednog izuzetnog kulturnog prije svega događaja podignu tenzije i zapravo pokušaju da vrate neke stvari koje smo mi prevazišli u zadnjih četiri-pet godina.

Bošnjačko nacionalno vijeće u tom smislu protestuje i smatra da nije dobro, da u jednoj multietničkoj sredini kakav je Novi Pazar, kakav je Sandžak, da se od kulturnih događaja prave različite političke ili druge kalkulacije. U tom smislu naravno Bošnjačko nacionalni vijeće će nastaviti sa postavljanjem tabli znamenitim Bošnjacima.

Mi smo imali slučaj prije neki dan u Prijepolju da je na samom kulturnom događaju, ono što jeste zapravo karakteristika i što jeste zapravo jedna sjajna tradicija, da je sastav ljudi koji su prisustvovali tom činu i sam događaj bio u podjednakoj mjeri zastupljen od strane bošnjačkih intelektualaca i od strane srpskih intelektualaca. Mi smatramo da ovakva akcija i afirmacija značajnih ličnosti može da učvrsti tu našu sjajnu tradiciju.

Što se tiče same ličnosti Aćifa Hadžiahmetovića, Bošnjačko nacionalno vijeće jeste iniciralo postupak njegove sudske rehabilitacije upravo sa tim ciljem da jedna sudska instanca, da se otvori jedna debata i o nekim drugim aspektima djelovanja u njegovom bogatom životu. Tako da očekujemo od suda da da tu jednu konačnu odluku i o tom aspektu jednog velikog Bošnjaka, jednog velikog Pazarca, jednog velikog Sandžaklije”, rekao je Džudžević u izjavi Tanjugu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.