Izjava predsjednika Odbora za obrazovanje Bošnjačkog nacionalnog vijeća

U svojstvu predsjednika Odbora za obrazovanje Bošnjačkog nacionalnog vijeća želim da pozovem sve relevantne društveno političke faktore u Sandžaku, nezavisne bošnjačke intelektualce, predstavnike medija, nevladinih organizacija da još jednom daju podršku procesu implementacije nastave na bosanskom jeziku u obrazovno-vaspitnim ustanovama u Sandžaku.

Svakako da o novom modelu nastave na bosanskom jeziku svako ima pravo da da svoje mišljenje, ali svakako i da se ono mora zasnivati na zakonu i činjenicama, a ne na proizvoljnim ocjenama i vrijeđanju nacionalnog dostojanstva Bošnjaka.

Ocjene tipa “separatizam” i “kosovizacija” upravo i vode podjelama i razvijanju netrpeljivosti u jednom društvu, izrazito multietničkom kakvo je područje Sandžaka.

Svaki Bošnjak mora znati da u obrazovnom sistemu Republike Srbije postoje dva modela nastave – jedan je nastava na srpskom jeziku, a drugi je model nastave na jeziku nacionalne zajednice. Demokratski izbor je da roditelj bira model nastave za svoje dijete pri čemu se mora poštovati zakonsko-pravna regulativa. Pri tom ne postoji mogućnost da se neko izjasni u smislu “sviđa mi se” ili “ne sviđa mi se” taj model obrazovanja. Zakon ne poznaje improvizaciju i sve ono što izlazi izvan zakonskih okvira samo može nanijeti štetu svim građanima. Na osnovu izjašnjavanja roditelja formiraju se odjeljenja u kojima će biti nastava na bosasnkom jeziku ili nastava na srpskom jeziku. Baš kao što to imaju i sve ostale nacionalne zajednice.

Bošnjaci u okviru primjene svojih prava ne traže ni više ni manje nego što to drugim nacionalnim zajednicama pripada. Inicijative da su Bošnjaci građani drugog reda i da za njih ne važe zakoni Republike Srbije, već da za njih treba izmisliti posebne zakone takozvani “lex specialis” su pokušaj odvajanja i izolacije Bošnjaka koji žive na ovim prostorima. Takve ideje ma od koga dolazile treba osuditi i odbaciti jer su Bošnjaci građani Republike Srbije kao i svi ostali.

Upravo početak nastave na bosanskom jeziku od 1. septembra 2013. godine u obrazovno-vaspitnim ustanovama u Sandžaku, će pokazati opredjeljenost i Bošnjaka i državnih organa Republike Srbije da su spremni na jedan civilizacijski iskorak u primjeni demokratskih prava u oblasti obrazovanja.

Mi Bošnjaci, na početku ostvarivanja ovog demokrastkog procesa treba još jednom da pokažemo nacionalno jedinstvo i spremnost da pređemo preko ljudske gluposti i ograničenosti, političkih podjela i svađa i da kada je proces uvođenja nastave na bosanskom jeziku u pitanju svi zauzmemo zajednički stav i damo diprinos što kvalitetnijem početku obrazovno-vaspitnog procesa na bosanskom jeziku.

Na kraju bih iskoristio priliku da se zahvalim svim koji su do sada doprinijeli, na posredan ili neposredan način, da proces uvođenja nastave na bosanskom jeziku dođe do ove završne faze. Zahvaljujem se i gospodinu Ugljaninu i gospodinu Ljajiću, predstavnicima Bošnjačke demokratske zajednice i Sandžačke narodne partije, svim predstavnicima Islamske zajednice kao i predstavnicima nevladinog sektora uz podsjećanje da je ovo tek početak i da tek sada predstoji proces poboljšanja kvaliteta nastave na bosasnkom jeziku, izrada novih nastavnih planova, udžbenika u kojem treba da učestvuju svi intelektualci iz redova bošnjačkog naroda.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.