Izložba portreta znamenitih Bošnjaka u Glavnom uredu Vijeća

U Glavnom uredu Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Novom Pazaru sinoć je otvorena izložba portreta znamenitih Bošnjaka.

Izložba je organizovana u sklopu obilježavanja Godine bošnjačkog kulturnog nasleđa u Srbiji, a na njoj su predstavljena 23 portreta znamenitih Bošnjaka vezanih za historiju Sandžaka, a koji su živjeli od 1180. do 2007. godine.

Otvarajući izložbu, predsjednik BNV, Esad Džudžević je rekao da ove 23 ličnosti iz hiljadugodišnje bošnjačke pisane histoirije nisu nikada nikoga napadale.

“Tako je bilo od našeg časnog čukundeda Kulin Bana, moćnog vladara Bosne sa kraja XII stoljeća preko čestitog Husein-bega Gradaščevića, pa do Hazreti Alije Izetbegovića koji je na kraju XX stoljeća dao pečat toj našoj hiljadugodišnjoj historiji. Mi danas nemamo potrebu da njih branimo niti da ih rehabiilitujemo niti je to naša nadlježnost, nego oni snagom svoje ličnosti i djela brane nas od onih koji nas ne vole i jedva podnose”, rekao je Džudžević.

On je na kraju rekao da će se Bošnjaci najbolje odužiti ovim znamenitim ličnostima dajući njihova imena djeci, školama, trgovima i ulicama.

“Na taj način ovim ljudima vraćamao neizmerni dug, a kada ih stavimo u čitanke naša djeca će o njima učiti u školama”, istakao je Džudžević.

Izložba u Bošnjačkom nacionalnom vijeću biće otvorena za posjetioce svakog radnog dana od 18:30 do 22 sata do srijede 22. avgusta, a nakon toga portreti će biti predstavljeni i u drugim sandžačkim gradovima.


(sandzacke.rs)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.