Izložba sa kolonije „Sjenica 2017“ otvorena u Tutinu

Izložba slika sa Likovne kolonije „Sjenica 2017“ otvorena je u Tutinu u Kući mira na kojoj  se pored zainteresovanih građana pojavio i veliki broj umjetnika iz Sandžaka.

Sandžački umjetnici su se povodom stote godišnjice „Sjeničke konferencije“ održane 1917. godine tokom mjeseca avgusta okupili u Sjenici, inspirisani ovim istorijskim događajem, prirodnim ljepotama i vrijednostima sjeničkog kraja svoje impresije i osjećanja prenijeli na platno.

Otvarajući izložbu, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća je izrazio zadovoljstvo zbog realizovanog projekta te naglasio da su ova umjetnička djela dokaz koliko je bogat jedan malobrojni ali veliki narod koji živi u Sandžaku.

„Ova izložba predstavlja samo jedan elemenat naše samoidentifikacije, samorealizacije i samoafirmacije. Ova djela koja vidimo ovdje, pokazuju da smo ravnopravni sa svim drugim evropskim narodima i potvrđuju posebnost građana Sandžaka, bez obzira da li su Bošnjaci, Albanci, Crnogorci ili Srbi.“

Mr. Medžid Fakić, selektor Likovne kolonije, zahvalio se Bošnjačkom nacionalnom vijeću na podršci ovog projekta i najavio izložbe sa ove kolonije širom Sandžaka.

Predsjednik opštine Tutin, Kenan Hot je u svojstvu domaćina poželio prisutnima dobrodošlicu u Tutinu i zahvalio se Vijeću i umjetnicima na organizovanju izložbe radova Likovne kolonije „Sjenica 2017“ u njihovom gradu.

Bošnjačko nacionalno vijeće, najviše predstavničko tijelo Bošnjaka Sandžaka, je 2017. godinu proglasilo godinom Sjeničke konferencije koja je održana 13. i 14. avgusta 1917. godine, a 13. i 14. avgust za dane od posebnog značaja za Bošnjake.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.