Izvršni odbor Vijeća utvrdio prijedlog Rezolucije

Bošnjačko nacionalno vijeće na sjednici Izvršnog odbora održanoj 18. februara 2012. godine u Novom Pazaru, utvrdilo je konačni prijedlog teksta Rezolucije o položaju i ostvarivanju prava i sloboda bošnjačkog naroda u Srbiji.

U toku dvomjesečne javne rasprave o radnoj verziji ovog dokumenta, utvrđenog 25. decembra 2011. godine na sjednici Bošnjačkog nacionalnog vijeća, a nakon usvajanja teksta nacrta Deklaracije na sjednici Izvršnog odbora dana 14. januara 2012. godine, utvrđeni prijedlog Rezolucije biće upućen vijećnicima i drugim učesnicima posebne sjednice Vijeća, koja će biti održana početkom marta ove godine.

Izvršni odbor vijeća dobio je preko 36 raznih komentara, preporuka, te izmjena i dopuna osnovnog teksta dokumenta u toku dvomjesečne javne rasprave i većinu njih je ugradio u konačni tekst koji je usvojen na sjednici Izvršnog odbora Vijeća.

Na osnovu pristiglih primjedbi i mišljenja od strane političkih stranaka, udruženja, institucija i uglednih pojedinaca iz reda bošnjačkog naroda i drugih zainteresovanih strana, nacrt je doživjeo znatne izmjene i dopune, polazeći od samog naziva dokumenta do redefinisanja formulacija u gotovo svakom od 10 poglavlja u strukturi samog teksta.

Bošnjačko nacionalno vijeće očekuje, da usvajanje ovog dokumenta trasira put ka ujedinjenju i postizanju nacionalnog konsenzusa Bošnjaka u Sandžaku i Srbiji u svim segmentima nacionalnog, političkog i društvenog života bošnjačke nacionalne zajednice, i da će istovremeno predstavljati zajedničku platformu političkim predstavnicima Bošnjaka u odnosu prema Beogradu i međunarodnoj zajednici, sve u cilju prevazilaženja postojećeg neodrživog stanja i neophodnost omogućavanja korišćenja svih Ustavom i zakonima zajamčenih prava i sloboda, jer samo na taj način bi bošnjački narod u Sandžaku mogao u potpunosti prihvatiti Srbiju kao svoju domovinu i poštovati njen Ustav i zakone.

Tekst prijedloga Rezolucije možete preuzeti ovdje

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.