Javna tribina o implementaciji nastave na bosanskome jeziku u školama u Priboju

Javna tribina pod nazivom “Implementacija nastave na bosanskome jeziku u osnovnim i srednjim školama u Priboju” na kojoj je i promovisan novi četverobroj (29-32) časopisa za društveni život i kulturu sandžačkih Bošnjaka “Bošnjačka riječ”, održana je sinoć u maloj sali Doma kulture u Priboju.

Na tribini su govorili predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević, državni sekretar Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Muhedin Fijuljanin i glavni i odgovorni urednik časopisa dr. Redžep Škrijelj.

Predsjednik Vijeća Esad Džudžević izrazio je zadovoljstvo što će u narednom periodu novoimenovani koordinator za obrazovanje na bosanskome jeziku za općinu Priboj Džemail Halilagić aktivno raditi na uvođenju nastave na bosanskome jeziku u obrazovno-odgojnim ustanovama u ovoj općini, a da će saradnici BNV iz Priboja Selver Srna i Zlatko Štovički od 15 do 30. aprila 2014. godine sprovesti prvi krug anketiranje roditelja o modelu nastave u obrazovno-odgojnim ustanovama u Priboju u školskoj 2014/2015. godini. On je istakao da je obaveza Bošnjačkog nacionalnog vijeća i Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja da dodatno ohrabre pripadnike bošnjačke nacionalne zajednice u Priboju i Novoj Varoši da koriste svoja prava garantovana zakonima, Ustavom i evropskim standardima.

Glavni i odgovorni urednik časopisa “Bošnjačka riječ” dr.Redžep Škrijelj promovišući novi četverobroj časopisa Bošnjačka riječ, rekao je da je kreativni tim Bošnjačkog nacionalnog vijeća došao da ohrabri Bošnjake u Priboju da koriste svoja prava, i da će se “Bošnjačka riječ” dovoljno jako čuti u ovoj općini. Škrijelj je izrazio zadovoljstvo što će bošnjačka djeca u Priboju i cijeloj Srbiji imati priliku da u udžbenicima čitaju književno stvaralaštvo Rasima Ćelahmetovića.

Tribina u Priboju 2

Državni sekretar u Ministarstvu prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja zadužen za preduniverzitetsko obrazovanje Muhedin Fijuljanin rekao je da je Vlada Srbije 1. novembra 2013. godine, usvojila zaključak o prihvatanju “Izvještaja sa prijedlogom mjera za ostvarivanje prava Bošnjaka na obrazovanje na maternjem jeziku u Republici Srbiji” i da tim zaključkom, Vlada Srbije podržava aktivnosti Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na podršci ostvarivanju manjinskih prava bošnjačke nacionalne manjine u Republici Srbiji, u skladu sa njihovim slobodno izraženim opredjeljenjem. Fijuljanin je istakao da u skladu sa ovim dokumentom, učenicima pripadnicima bošnjačke nacionalne manjine u Priboju i u drugim jedinicama lokalne samouprave u kojima tradicionalno živi bošnjačka zajednica u Republici Srbiji, bit će omogućeno ostvarivanje obrazovno-odgojnog rada na njihovom maternjem bosanskom jeziku.

Na tribini su prisustvovali koordinatori za obrazovanje na bosanskome jeziku za općinu Prijepolje – akademski slikar Meša Brničanin i profesori književnosti Džiba Halilović i Mirel Fazlić, pjesnik Rasim Ćelahmtović, predsjednik Senata Vijeća Rizah Gruda, dramski umjetnik Ibrahim Ćata Hasanagić, i predsjednik Društva za bosanski jezik i književnosti Amir Dautović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.