Još jedno upozorenje vlastima na nedopustiv položaj Bošnjaka u Srbiji

Prije 60 dana, 16. novembra 2011. godine, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević uputio je pismo predsjedniku Republike Srbije Borisu Tadiću, predsjedniku Vlade Mirku Cvetkoviću i predsjednici Narodne Skupštine Slavici Đukić-Dejanović  u kojem je tražio od predstavnika najviših državnih vlasti Republike Srbije da u skladu sa njihovim ustavnim i zakonskim ovlašćenjima iniciraju postupak za deblokadu ostvarivanja ustavom i zakonima garantovanih prava sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji.

Pored ovog osnovnog zahtjeva u pismu je takođe, zatrežena smjena i razrješenje lica zaposlenih  policiji, pravosuđu i tužilaštvu koja su učestvovala u nasilju i kršenju ljudskih prava, kao i usaglašavanje nacionalnog sastava zaposlenih u državnim službama sa javnim ovlašćenjima i omogućavanje povratka prognanih i rasjeljenih Bošnjaka u opštini Priboj.

Obzirom na činjenicu da do današnjeg dana nije preduzet ni jedan konkretan korak niti efikasna mjera na postizanju vidljivih rezultata u vezi sa naprijed iznesenim Bošnjačko nacionalno vijeće će na posebnoj sjednici razmotriti ovakvu situaciju i obratiti se međunarodnim institucijama radi zaštite svojih prava i sloboda zajemčenih ustavom.

Na sjednicu će, pored vijećnika i članova Izvršnog odbora i resornih odbora BNV, biti pozvani i bošnjački odbornici u sandžačkim opštinama, kao i legitimni predstavnici Bošnjaka na lokalnom i republičkom nivou, predstavnici institucija i udruženja Bošnjaka u Sandžaku, Bosni i Hercegovini, regionu i dijaspori.

Podsjećamo javnost da će na ovoj sjednici biti razmatran i usvojen završni tekst Deklaracije o položaju i ostvarivanju prava sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.