Kako do kvalitetnog obrazovanja?

U organizaciji Misije OEBS-a i  Ministarstva prosvete i sporta RS, Sektora za razvoj obrazovanja i međunarodnu prosvetnu saradnju, u Beogradu  su 29. i 30. maja ove godine održani konsultativni razgovori  na temu ,,Kvalitetno obrazovanje pripadnika nacionalnih manjina”, čiji su učesnici bili predstavnici državnih institucija koje imaju nadležnosti u oblasti manjinskog obrazovanja i predstavnici svih nacionalnih savjeta zaduženi za obrazovanje u svom nacionalnom korpusu.

U ime Bošnjačkog nacionalnog Vijeća na tom skupu je učestvovala Muratka Fetahović, predsjednik Odbora za obrazovanje. Ona je u usmenom izlaganju predstavila strukturu i rad svog odbora, kao i stanje u oblasti implementacije školskih programa za Bosanski jezik sa elementima nacionalne kulture u opštinama  Novi Pazar, Sjenica i Tutin, a predstavnicima Misije OEBS-a, Ministarastva prosvjete, Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja i Savjeta za nacionalne manjine Republike Srbije  u pisanoj formi je predala  zahtjeve, sugestije i prijedloge o nekim otvorenim pitanjima i problemima koje u interesu bošnjačke nacionalne zajednice treba u narednom periodu da riješe nadlježne državne institucije.  Na taj način ponovo su aktuelizovani sljedeći zahtjevi:

1. Da se u Novom Pazaru otvori Odjeljenje Školske uprave;
2. Da se realizuje projekat otvaranja Pedagoškog fakulteta u  Novom Pazaru, a do tad, da ostanu Odjeljenja postojećih državnih fakulteta;

3. Da u skladu sa članom 5. stav 5. Zakona o osnovnoj školi,  nastavni predmet Bosanski jezik sa elementima nacionalne kulture preraste u obavezni nastavni predmet;

4. Da Ministarstvo prosvjete i sporta RS obezbijedi sredstva za izdavanje udžbenika za pomenuti predmet;

5. Da se u cilju obezbjeđivanja stručnih kadrova na državnim fakultetima otvore katedre za bosanski jezik i književnost, kao i da se obezbijede stipendije za određeni broj studenata koji bi stručna zvanja iz ove oblasti stekli na univerzitetima Bosne i Hercegovine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.