Kladničanin govorio na konferenciji “Akademija vrijednosti i politike – Religija i interkulturalnost”

Fahrudin Kladničanin, član Odbora za informisanje Bošnjačkog nacionalnog vijeća govorio je o trenutnom položaju Bošnjaka u Republici Srbiji, nacionalnoj strukturi zaposlenih, problemima oko službene upotrebe bosanskoga jezika i pisma, kao i dosadašnjem procesu uvođenja nastave na bosanskom jeziku u obrazovno-vaspitnim ustanovama na konferenciji “Akademija vrijednosti i politike – Religija i interkulturalnost” u organizaciji Fridrih Ebert Stiftung (FES) u Ečkoj kod Zrenjanina.

Konferencija je održana u periodu od 22. do 24. novembra 2013. godine gdje su učesnici bili predstavnici Nacionanih savjeta nacionalnih manjina i političkih partija, nacionalnih i etničkih zajednica, kao i predstavnici tradicionalnih i malih (konfesionalnih) religijskih zajednica.

Učesnici su imali prilike da o problemima iz svojih manjinskih zajednica, načinima zaštite manjinskih prava u domaćem i međunarodnom zakonodavstvu razgovaraju sa Marijanom Pajvaničić, profesorom Univerziteta u Novom Sadu i Vladimirom Đurićem, savjetnikom u Kancelariji za vjerska pitanja.

Kladničanin je rekao da su religije koje treba da budu graditelji mostova u interkulturalnom dijalogu, često most razdvajanja jer nerijetko politički lideri vide u njima instrumente za jačanje sopstvene moći i za građenje kolektivnog nacionalnog identiteta.

“Naš cilj je da zajedničkim naporom radimo na razvoju tolerancije, slobode, poštovanju ljudskih i manjinskih prava, politikama mira i dijaloga, demokratskog suživota, solidarnosti, ravnopravnosti kao ključnih vrijednosti socijalne demokratije”, zaključio je Kladničanin.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.