Komemorativna sjednica u BNV

U prostorijama BNV u Srijedu 13.09. u 11 časova održana je komemorativna sjednica  Bošnjačkog nacionalno vijeća  kojoj su pored vijećnika prisustvovali i odbornici opština Novi Pazar, Sjenica ,Tutin i Prijepolje sa liste Koalicije Liste za Sandžak kojoj je pripadao i rahmetli Ruždija Durović.

Skupu se prvi obratio Zaim Hadžisalihović riječima:

“Rahmetli Ruždija Ruždo Durović, sin Hajrije i rahmetli Nazima Durović, rodjen je 02. Februara 1966. godine u Novom Pazaru, osnovnu i srednju školu završio je u svom rodnom gradu.

Kao savjestan i odgovoran čovjek želio je da pomogne prosperitetu svog rodnog grada uključujući se u mnoge društvene i humanitarne akcije.

Bio je kandidat za odbornika u opštinskom parlamentu i svirepo je ubijen kada je obavljao svoju građansku dužnost na glasačkom mjestu broj 74. u preduzeću «Razvitak”.

Rahmetli Ruždija, Ruždo Durović bratu je bio brat, prijatelju prijatelj, neupućenom savjetnik, bio je dobar sin, brižan prema svojim roditeljima, bio je dobar suprug, a nadasve i dobar otac.
U želji da što više vremena provodi sa svojom djecom poveo je svog osmogodišnjeg sina sa sobom kada je pošao da obavi svoju građansku dužnost ne sluteći da će to biti njihovo poslednje druženje.

Rahmeli Ruždija Ruždo Durović ostavio je iza sebe četvoro maloletne djece Hanušu, Nejlu, Nazima, i Dženana koji je star svega 18 mjeseci. Sa svojom suprugom, Sanelom brinuo se da oni postanu časni i čestiti ljudi.

Grupa zlikovaca zaustavila je rahmetli Ružda u njegovim časnim i nadasve ljudskim nastojanjima da svojoj porodici i sugrađanima obezbjedi bolje uslove života, pucajući u njega 10. Septembra 2006. godine.

Naša je obaveza da u duhu svoje Bošnjačke kulture i tradicije  nezaboravimo rahmetli Ružda, da ne zaboravimo ni njegovu porodicu”.

Nakon toga govorio je predsjednik Izvršnog odbora BNV Esad Džudžević rekavši:

“Poštovana porodico rahmetli Rudžije Durovića, poštovani članovi Bošnjačkog nacionalnog vijeća, poštovani predsjedniče Ugljanin, poštovani odbornici Novog Pazara Tutina i Sjenice, poštovani gosti, okupili smo se danas ovdje u ovom najvišem predstavničkom tijelu Bošnjaka u ovoj zemlji, da odamo dužno poštovanje rahmetli Ruždiji Duroviću odborniku, koji je ubijen na jednom od najsvetijih mjesta kod svih civilizovanih naroda u cijelom svijetu, na biračkom mjestu gdje se slobodno izražava politička volja svakog gradjanina.
BNV izražava duboko poštovanje rahmetli Ruždiji Duroviću zbog njegovog zalaganja da učestvuje u političkom životu i ukupnoj demokratizaciji Novog Pazara i našeg regiona i ukupno demokratskim procesima u našoj zemlji. I Zbog toga tražimo kao nacionalno vijeće od vlada Republike Srbije i nadležnih državnih organa da izvedu pred lice pravde počinioce i nalogodavce ovog političkog atentata.

BNV istovremeno izražava duboku zahvalnost porodici rahmetli Ruždije Durovića i svim građanima Novog Pazara i Sandžaka što su uspeli da uprkos svemu da u jednom teškom bolu za sve Bošnjake u ovoj zemlji i sve gradjane demokratske provijencije, što su sačuvali mir i dostojanstvo svima nama. BNV upravo poštujući ovu i veliku žrtvu koju bol osjećamo stoji još više na stanovištvu da mi kao Bošnjaci  i kao građani ove zemlje treba još energičnije da se zalažemo za demokratske procese za ukupno demokratizaciju i našeg regiona i naše zemlje da bi smo svima nama  kao građanima doprinjeli i boljem standardu i onom što nam je najvažnije kao cilj, da još brže i energičnije sa svim demokratskim snagama u ovoj zemlji dovedemo sviju nas odo onog osnovnog cilja da postanemo ravnopravni članovi Evropske unije, kao jedne cıvılızacıjske zajednıce u ovom svıjetu u kojem žıvımo.

Ja želim još jednom da kažem kao najviši predstavnički organ Bošnjaka izražavamo zahvalnost rahmetli Ruždiji Duroviću što je i svojim primjerom i kao građanin i kao Bošnjak uticao na mnoge od nas. Želim da vas pozovem da učenjem Fatihe ili na neki drugi način odamo poštu tom čovjeku.

Zahvaljujem što ste došli da svi zajedno učestvujemo ovom komemorativnom skupu.”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.