Rekonstruisan Odbor za informisanje

U Glavnom uredu BNV-a danas je održana konstitutivna sjednica rekonstruisanog odbora za informisanje Bošnjačkog nacionalnog vijeća. Na sjednici je usvojen Poslovnik o radu Odbora i konstituisan je Odbor za informisanje.

Odbor ima 5 članova i čine ga profesionalni novinari: Muharem Mutabdžija iz Prijepolja, Armin Šaljić iz Sjenice, Galib Gicić i Mithat Malićević iz Novog Pazara, kao i Amir Numanović iz Tutina.

Za predsjednika odbora izabran je Galib Gicić, novinar, iz Novog Pazara.

Odbor će u narednom periodu raditi na pitanjima ostvarivanja prava na informisanje Bošnjačke nacionalne zajednice na maternjem bosanskom jeziku, što će se postići izradom strategije razvoja informisanja na bosanskom jeziku u Republici Srbiji.

Jedan od zadataka Odbora jesu pokretanje Udruženja novinara Sandžaka, iznalaženje načina za finansiranje glasila na bosanskom jeziku “Sandžačkih novina” kao i prenošenje suosnivačkih prava ovog glasila na sve sandžačke opštine, potom formiranje redakcije na bosanskom jeziku pri RTS-u i ostalo.

Rad Odbora sastojaće se i kroz organizovanje okruglih stolova, tribina, debata i raznih drugih aktivnosti u cilju ostvarivanja prava Bošnjaka na informisanje u Republici Srbiji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.