Konsultacije o strategiji obrazovanja na bosanskom jeziku

Izvršni odbor Bošnjačkog nacionalnog vijeća započeo je seriju konsultativnih razgovora radi utvrđivanja osnova strategije obrazovanja na bosanskom jeziku na svim nivoima obrazovanja u opštinama u kojima je bosanski jezik u službenoj upotrebi.

Predsjednik Izvršnog odbora Vijeća, narodni poslanik Esad Džudžević je rekao da Bošnjaci time nastoje i žele da ostvare sva Ustavom i zakonom zajemčena prava na način kako to čine druge manjine u Srbiji.

Džudžević je ukazao da je proces ostvarivanja bošnjačkih prava u Srbiji zaustavlen prije gotovo dvije i po godine što, kako je rekao, zaslužuje ne samo krivične prijave koje su već podnijete protiv nadležnih već i više od toga – tužbu Međunarodnom sudu u Strazburu.

Džudžević je podsjetio da je Resor za obrazovanje BNV izradio i dostavio Ministarstvu prosvjete i Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja planove i programe nastave bosanskog jezika i književnosti za sve razrede osnovne škole, kao i nastavne planove i programe za sadržaje koji izražavaju posebnost bošnjačke nacionalne zajednice iz oblasti historije, muzičkog vaspitanja i likovne umjetnosti.

Džudžević je pozvao sve predstavnike obrazovnih ustanova na području Sandžaka da se uključe u proces izrade strategije obrazovanja na bosanskom jeziku za sandžačke Bošnjake u Republci Srbiji i preduzmu sve potrebne radnje na implementaciji prava na obrazovanje sandžačkih Bošnjaka na svom maternjem bosanskom jeziku, u skladu sa Ustavom, zakonom i standardima Evropske Unije.

Šef Resora za obrazovanje Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća Dr Redžep Škrijelj upoznao je prisutne sa modalitetima implemantacije nastave na bosanskom jeziku u skladu sa Modelom obrazovanja, koji je Ministarstvu prosvjete dostavljen još prije skoro pune dvije godine. On je posebno istakao neophodnost uključenja svih u taj proces.

Na prvom konsultativnom sastanku u vezi sa izradom strategije obrazovanja na bosanskom jeziku za sandžačke Bošnjake u Republici Srbiji, koji je održan u Glavnom uredu Bošnjačkog nacionalnog vijeća, u Novom Pazaru 16. 08. 2011. godine, učestvovali su predstavnici školskih ustanova na svim nivoima obrazovanja iz svih opština u Sandžaku u kojima je bosanski jezik u službenoj upotrebi.

Osnov za izradu strategije obrazovanja na bosanskom jeziku je Model obrazovanja za sandžačke Bošnjake u Republici Srbiji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.