Konsultacije o Strategiji razvoja informisanja na bosanskom jeziku u Republici Srbiji

U skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, Izvršni odbor Bošnjačkog nacionalnog vijeća održao je, u Glavnom uredu BNV u Novom Pazaru, u četvrtak 18. avgusta 2011. godine, prvi konsultativni sastanak posvećen izradi Stretegije razvoja informisanja na bosanskom jeziku u Republici Srbiji. Učešću na sastanku uzeli su predstavnici skoro svih medijskih kuća na području Sandžaka vezanih za oblast informisanja na bosanskom jeziku, kao i predstavnici nevladinog sektora iz Novog Pazara.

U uvodnoj riječi predsjednik Izvršnog odbora BNV Esad Džudžević rekao je da nova zakonska rješenja iz oblasti rada nacionalnih vijeća propisuju da predstavnici manjinskih nacionalnih zajednica kroz svoje organe utvrđuju smjernice, pravce i stretegije razvoja u svim oblastima u skladu sa zakonom, u vezi sa čim je Izvršni odbor pokrenuo izradu strategija obrazovanja, informisanja i kulture sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji.

Džudžević je podsjetio na činjenicu da je u posljednje dvije i po godine praktično zaustavljen proces i onemogućeno ostvarivanje prava sandžačkim Bošnjacima u Republici Srbiji, u vezi sa čime je Izvršni odbor Bošnjačkog nacionalnog vijeća u više navrata tražio od nadležnih organa pokretanje odgovarajućih procesa i preduzimanje mjera za nastavak implementacije Ustavom, zakonima i međunarodnim dokumentima zajemčenih prava.

Podsjećajući prisutne na sve ono što je Izvršni odbor u posljednjih nekoliko godina preduzimao na planu ostvarenja nacionalnih prava sandžačkih Bošnjaka u oblasti informisanja, Džudžević je posebno istakao i neophodnost formiranja posebne bošnjačke televizije sa nacionalnom pokrivenošću (na nivou cijele države).

Šef Resora za kulturu i informisanje BNV Muhedin Fijuljanin upoznao je prisutne sa osnovnim elementima bitnim za izradu strategije razvoja informisanja na bosanskom jeziku u Republici Srbiji.
On je kazao da je u vezi sa tim neophodno sprovesti potrebna istraživanja i napraviti analizu situacije koja treba da da odgovor na ključna pitanja u oblasti i usmjeri rad tima na formulisanju glavnih prioriteta i opštih i pojedinačnih ciljeva i aktivnosti u drugoj fazi rada na izradi strategije.

Fijuljanin je istakao da će u konsultativni proces biti uključeni svi ključni faktori važni za oblast informisanja i da će tokom izrade dokumenta biti održano više konsultativnih sastanaka i drugih oblika rada sa javnosti. On je prisutne upoznao i osnovnim ciljevima koje je u prethodnom periodu formulisao i na čemu je radio Resor za informisanje Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Učešće u raspravi na sastanku su uzeli i predsjednica Sandžačkog odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda Samiha Kačar, direktor Regionalne RTV Novi Pazar Denis Mavrić, direktorka NVO DamaD Zibiha Dh. Šarenkapić, urednici prijepoljskog „Polimlja” Muharem Mutabdžija i Indira Hadžagić, novinar iz Priboja Džemail Halilagić, glavni i odgovorni urednik časopisa „Bošnjačka riječ” Dr. Redžep Škrijelj. Oni su istakli potrebu izrade strategije koja bi odgovarala potrebama bošnjačke nacionalne zajednice i u čiji proces izrade bi se uključili svi potrebni faktori.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.