Koordinacija manjina kod ministra prosvjete

Potpredsjednici Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžo i Muhedin Fijuljanin učestvovali su danas na sastanku predstavnika nacionalnih savjeta nacionalnih manjina sa ministrom prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja dr. Srđanom Verbićem i njegovim saradnicima.

Nastupajući kao zamjenik predsjednika Koordinacije nacionalnih savjeta Esad Džudžo upoznao je ministra Verbića sa aktivnostima koje je Koordinacija imala u vezi sa pitanjem obrazovanja na manjinskim jezicima. On je ukazao na nužnost poštovanja prava manjina i unaprjeđenja njihovog položaja.

Govoreći u ime Bošnjačkog nacionalnog vijeća, potpredsjednik Vijeća Muhedin Fijuljanin ukazao je na probleme sa kojima se Bošnjaci susreću u oblasti obrazovanja. Posebno je istakao problem onemogućavanja izjašnjavanja pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice za nastavu na svom maternjem bosanskom jeziku, posebno u opštinama Prijepolje i Priboj. Ukazao je i na probleme u postupku usvajanja nastavnih planova i programa, posebno historije, u vezi sa čim se pokušava osporiti nacionalni identitet Bošnjaka i izbaciti Sandžak. Fijuljanin je zatražio izradu posebnog kataloga udžbenika na manjinskim jezicima i uključenje udžbenika na bosanskom jeziku u program besplatnih udžbenika.

Zaključke sa sastanka Koordinacije u Kovačici prezentovala je Svetlana Zolnjan, predsjednica Odbora za obrazovanje nacionalnog savjeta slovačke nacionalne manjine.

Ministar dr. Srđan Verbić istakao je da će se Ministarstvo založiti za rješavanje svih problema, da je Ministarstvo potpuno otvoreno za manjine i njihove predstavnike i da je neophodno partnerski rješavati sva pitanja.

Na sastanku su učestvovali predstavnici svih nacionalnih savjeta nacionalnih manjina a ispred Ministarstva prosvjete, pored ministra Verbića, prisustvovali su i državna sekretarka prof. dr. Zorana Lužanin, pomoćnica ministra Vesna Lukić, šef kabineta Nemanja Đorđević i viša savjetnica zadužena za obrazovanje nacionalnih manjina Jasminka Peruničić Allen.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.