KOORDINACIJA NACIONALNIH VIJEĆA SA VISOKIM KOMESAROM OEBS-A ZA NACIONALNE MANJINE

Rukovodstvo Koordinacije nacionalnih vijeća se jučer u Beogradu sastalo sa delegacijom Visokog komesara OEBS-a za nacionalne manjine iz Haga, koju je predvodio gospodin Henrik Viladsen, direktor Kancelarije i trenutni vršilac dužnosti Visokog komesara.

 Predstavnici  Koordinacije  su upoznali gospodina Viladsena sa nedostacima manjinskog zakonodavstva u Srbiji i sa nadležnostima nacionalnih vijeća.

Vršilac dužnosti Visokog komesara je, također, upoznat i sa značajom Koordinacije nacionalnih vijeća i Republičkog savjeta za manjine za praćenje sprovođenja manjinskog Akcionog plana kao i sa aktivnostima Koordinacije.

Gospodin Viladsen, direktor Kancelarije Visokog komesara OEBS-a  za nacionalne manjine u Hagu, koji do izbora novog Visokog komesara obnaša tu funkciju, pružio je podršku radu Koordinacije nacionalnih vijeća, kojom od jula mjeseca predsjedava BNV.

Jučerašnji susret je upriličen u okviru šire posjete Visokog komesara partnerima na Zapadnom Balkanu koja se organizuje tijekom mjeseca oktobra.

Sastanku su ispred Koordinacije prisustvovali predsjednik BNV dr. Sulejman Ugljanin u svojstvu predsjedavajućeg Koordinacije, predsjednik Mađarskog nacionalnog vijeća i zamjenik predsjedavajućeg Koordinacije, gospodin Jene Hajnal, predsjednica Slovačkog nacionalnog vijeća odnosno prethodni predsjedavajući Koordinacije, gospođa Ana Tomanova-Makanova te predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća, gospodin Darko Sarić-Lukendić.

2016-10-03-ns-osce-1

2016-10-03-ns-osce-2

2016-10-03-ns-osce-4

2016-10-03-ns-osce-5

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *