Konsultativni sastanak kandidata za članove Senata Vijeća

Dana 2. febraura 2013. godine, u prostorijama Glavnog ureda Vijeća, održan je prvi konsultativni sastanak u procesu formiranja Senata Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Formiranje ovog tijela je predviđeno Statutom BNV-a 2003. godine, ali tek su u današnje vrijeme stvoreni realni uvjeti za njegovo formiranje. Članovi Senata su ličnosti koje su obavljale najviše državne, političke i javne funkcije u ime bošnjačkog naroda. To su lica koja su bila: narodni poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srbije, ministri u Vladi Republike Srbije, ostali zvaničnici u državnim organima, gradonačelnici i predsjednici opština, njihovi zamjenici, kao i ostali zvaničnici skupština jedinica lokalne samouprave, koji se izjašnjavaju kao pripadnici bošnjačke nacionalne zajednice.

Sastanku su prisustvovali Rizah Gruda, predsjednik Senata, te Zekerija Dugopoljac, Zaim Azemović, Šerif Hamzagić, Esad Zornić, Zeldžo Hurić, Alija Mahmutović, i dali punu podršku ideji formiranja Senata, te izrazili uvjerenje da ovo tijelo može odigrati ključnu ulogu u postizanju željenih ciljeva u svim oblastima važnim za poboljšanje položaja i ostvarivanje prava sandžačkih Bošnjaka u Srbiji.

Planirano je da se u toku mjeseca marta održi drugi konsultativni sastanak kandidata za članove Senata Vijeća, nakon čega će uslijediti i svečano konstituisanje ovog važnog savjetodavnog tijela čime će Bošnjaci dobti svoje prve senatore.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.