Krivične prijave odgovornim licima u Školskim upravama i šefu Grupe za stručno-pedagoški nadzor

Bošnjačko nacionalno vijeće izražava oštar protest povodom pokušaja zaustavljanja započetog procesa izvođenja obrazovno-vaspitnog rada na bosanskom jeziku u obrazovnim ustanovama u Sandžaku, od strane pojedinaca iz Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja.

Bošnjačko nacionalno vijeće traži od Vlade Republike Srbije i novog ministra prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Tomislava Jovanovića, smjenu Zorana Kostića, pomoćnika ministra i rukovodioca sektora za školske uprave i stručno-pedagoški nadzor,  zbog pokušaja onemogućavanja ostvarenja prava na obrazovanje na maternjem jeziku pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice u Republici Srbiji, jer je imenovani 3. septembra 2013.godine na II Dnevniku Radio-televizije Srbije u 19:30h, uputio otvorenu prijetnju da će poslati prosvjetnu inspekciju direktorima osnovnih i srednjih škola u kojima je 2. septembra počela nastava na bosanskom jeziku.

Bošnjačko nacionalno vijeće je, inače, već uputilo Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Pazaru i Prijepolju krivične prijave protiv odgovornih lica u Školskim upravama u Kraljevu i Užicu i šefa Grupe za stručno-pedagoški nadzor u Novom Pazaru, zbog zloupotrebe službenog položaja u sticaju sa krivičnim djelom povrede prava upotrebe jezika i pisma.

Bošnjačko nacionalno vijeće ponovo ukazuje javnosti da se nastava na bosanskom jeziku za pripadnike biošnjačke nacionalne zajednice u Republici Srbiji ostvaruje u skladu sa Ustavom, zakonom i izraženom voljom – opredjeljenjem učenika i njihovih roditelja, a direktorima obrazovno-vaspitnih ustanova u Sandžaku, odaje priznanje za iskazanu profesionalnost i poštovanje zakona prilikom uvođenja nastave na bosanskom jeziku.

Bošnjačko nacionalno vijeće pruža punu podršku evropskom putu naše zemlje i tom kontekstu poziva Vladu Republike Srbije za pružanje neophodnih garancija i omogućavanje nesmetanog izvođenja nastave na maternjem jeziku Bošnjaka u Sandžaku, u skladu sa zakonom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.