Krivične prijave protiv prosvjetnih radnika u Osnovnoj školi “Bratstvo” u Novom Pazaru

Bošnjačko nacionalno vijeće je podnijelo danas krivičnu prijavu protiv NN lica, zaposlenih prosvjetnih radnika u Osnovnoj školi “Bratstvo” u Novom Pazaru za koje postoje osnovi sumnje da su Novom Pazaru u periodu od 01. do 23. aprila 2013 godine u namjeri da ograniče pravo na upotrebu bosanskog jezika u obrazovanju, na održanom roditeljskom sastanku učenicima IV razreda Osnovne škole “Bratstvo” u Novom Pazaru lažnim prikazivanjem činjenica da će roditelji učenika morati da plaćaju skupe udžbenike za V razred osnovne škole na bosanskom jeziku, da će ih cjelokupna nastava na bosanskom jeziku mnogo skuplje koštati kao i da neće moći kasnije da se upisuju na fakultete jer su osnovnu školu završili na bosanskom jeziku.

Ove radnje, za koje postoje osnovi sumnje da su izvršila NN lica – zaposleni prosvjetni radnici u školi “Bratstvo” u Novom Pazaru, prouzrokovale su da se određeni broj anketiranih roditelja bošnjačke nacionalnosti opredijeli na anketnom listiću da njegova djeca pohađaju obrazovanje na srpskom jeziku.

Navedenim radnjama NN lica – zaposlenih prosvjetnih radnika u Osnovnoj školi “Bratstvo“ u Novom Pazaru prouzrokovana je nematerijalna šteta uslijed povrede osnovnih ljudskih i manjinskih prava djece jer neće biti u mogućnosti da pohađaju nastavu na svom maternjem jeziku, u skladu sa zakonom, čime bi prijavljena NN lica izvršila krivično djelo prevare iz čl. 208. st. 2. KZRS u sticaju sa krivičnim djelom povreda prava upotrebe jezika i pisma iz čl. 129. KZRS.

Bošnjačko nacionalno vijeće je dobilo anonimne prijave od više roditelja čija djeca pohađaju nastavu u OŠ “Bratstvo” u Novom Pazaru da su NN lica – zaposleni prosvjetni radnici u toj školi izvršili opisane radnje, pa na osnovu tih prijava Vijeće predlaže da Osnovno javno tužilaštvo preduzme radnje u skladu sa svojim nadležnostima kako bi se ispitala osnovanost ovih prijava i eventualno identifikovala određena lica i protiv njih pokrenuo krivični postupak.

Bošnjačko nacionalno vijeće je o ovome obavijestilo Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja, Kancelariju za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije, Misiju OEBS u Srbiji i Kancelariju Savjeta Evrope u Beogradu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.