Krivične prijave zbog nepoštovanja zakona

Predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević je u opštinskim tužilaštvima u Priboju i Prijepolju podnio krivične prijave protiv predsjednika Opština Priboj, Milenka Miliševića i Prijepolje, Nedžada Turkovića zbog toga što nisu uveli bosanski jezik u ravnopravnu službenu upotrebu, u svojim opštinama. U obrazloženju krivičnih prijava stoji:

Donošenjem Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma i Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina stekli su se uslovi da na teritoriji jedinice lokalne samouprave gdje tradicionalno žive pripadnici nacionalnih manjina njihov jezik i pismo može biti u ravnopravnoj službenoj upotrebi. Dakle, jedinice lokalne samouprave su obavezne da uvedu u ravnopravnu službenu upotrebu jezik i pismo nacionalne manjine ukoliko procenat pripadnika te nacionalne manjine u ukupnom broju stanovnika na njenoj teritoriji dostiže 15 %.

U vezi sa naprijed izloženim predsjednici Opština Prijepolje i Priboj bili su obavezni da usklade sve podzakonske akte, tj. Statute Opština sa Zakonom o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina i Zakonom o službenoj upotrebi jezika i pisma.

Podsjećamo da je predsjednik Izvršnog odbora BNV Esad Džudžević uputio pismeni dopis 05. januara 2005. godine predsjednicima Opština Prijepolje i Priboj u kome ih upozorava da su obavezni po Zakonu da izvrše usaglašavanje Statuta sa Zakonom i da tako ispoštuju zakonsku dužnost tj. da primjenjuju Zakon.

Novi Pazar,                                                                     Informativna služba
29.12.2006.godine

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.