KUD “Stambol” posjetio BNV

Rukovodstvo i članice Kulturno umjetničkog društva “Stambol“ posjetili su danas Bošnjačko nacionalno vijeće i tom prilikom rukovodstvu Vijeća prezentovali rezultate koje su postigli tokom pet godina svoga postojanja i rada.

Okosnicu Društva čine članice omladinskog hora “Stambol” koje, kroz ljubav prema muzici, svojim radom i nastupima imaju cilj da njeguju, unapređuju i očuvaju mjesto sevdalinke i tradicionalne duhovne muzike u kulturi sandžačkih Bošnjaka.

Tokom svog postojanja bilježe nastupe na mnogim svečanostima i manifestacijama u Sandžaku i Republici Srbiji, a posebno značajnim ističu i velike solističke koncerte u Republici Turskoj.

Hor čine članice različitog uzrasta i različitih obrazovnih profila, ističu se medicinski i dizajnerski.

KUD “Stambol” je tokom posjete Vijeću predstavio i neke od budućih projekata koje planira i za koje očekuje podršku većeg broja relevantnih činioca u Sandžaku, a koji garantuju čvrstu poziciju na polju očuvanja kulturne tradicije Sandžaka i Bošnjaka.

Ovom prilikom rukovodstvo KUD “Stambol” je Bošnjačkom nacionalnom vijeću i zvanično uručilo zahtjev da im se u Vijeću prizna konsultativno-participativni status i na taj način se aktivno uključe u rad ovog najvišeg legalnog i legitimnog predstavničkog tijela Bošnjaka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.